anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 51  
»Bugün 180  
»Toplam 14353681  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.14.84
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

"23 NISAN" YÜZ YAŞINDA

Osman ERENALP

23 Nisan 2020, 01:09

Osman ERENALP

               “23 NİSAN” 100 YAŞINDA

 

Köy,  o yıl okula kavuşmuştu(1963).  7-14 yaş arası kim varsa köyde birinci sınıf sayılmıştık. Mustafa ERGİN(Erganili) ilk öğretmeni olmuştu köyümüzün. İlk kez “23 Nisan” kutlayacaktık.  Çüngüş'e götürmüştü bizi yürüyerek.  Toplanmıştık köprübaşındaki okulun bahçesine. İlçe ileri gelenleri oradaydılar.  Balonlar, renkli kâğıtlarla süslenmişti tören alanı. Beklemiştik güneşin altında.  Kim ne konuştu hatırlamıyorum ama    “Makaryos” şiirini okumuştu birisi. Alkış almıştı toplananlardan. Kuşağı çözülmüş vaziyette çıkmıştı kürsüye. Çikolata dağıtmışlardı bir de.  Tören sonrası dönmüştük tekrardan  geldiğimiz yoldan. Daha uzun, daha yorucu olmuştu geldiğimizden. Sonrakileri köyde,  köyüyle  kutlamıştık.

Düşünemezdik o gün için tabi ki günün geleceğini bu törenleri bizlerin yapacağını.

On yıl sürmüştür sınıf öğretmenliğim benim. Adıyaman merkeze bağlı Büklüm Köyü, Kırıkkale Keskin ilçesi Kayalak Solaklısı  Köyü ve Ankara ili Keçiören  Ovacık Köyü ilkokullarında geçmiştir o süre.

Keskin Kayalak köyünde “23 Nisan” şiirlerini yazdırmıştım öğrencilerime, kendi el yazılarıyla. Durur o tek ortalı defter.   Köylü toplanmış çocuğunu, torununu izleyecekti.  Kim hangi şiiri okudu hatırlamıyorum tabi. Birisini unutmadım ama. Başlığı “23 Nisan” olan kısa şiirini okumak üzere çıkmıştı kürsüye. Üç kez tekrarlamıştı başlığı,  getirememişti devamını. Alkışlamış, yerine  almıştık. Unutamam Burhanettin’i.

Kıbrıs Barış Harekâtı sıcak gündemdi o sıra. Şiirler  var o defterde ona dair.  Devam etmektedir  bugün de gündem olmaya. Bayrak şairimiz (Arif Nihat Asya)  öğretmenlik yapmış Lefkoşa Türk Lisesinde.  Yazmış, “Kıbrıs denen udun, mızrabı el elinde” diye.  Ut da, mızrap da bizde olmadan bitmez o dert.  Ata dede diyarımız orası bizim.

On uçak gemisinden kıymetli.

Unutmayacağız onu.

100.  yılını karşılıyoruz bu yıl “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının". Olamadı istediğimiz gibi. Virüs girdi ona da. Son dönem o eski “23 Nisanları” göremezsek de içimizi ısıtıyorlardı yine de,  dünyanın neşesi o çocuk görüntüleri. Merak ediyorduk neler söyleyecekler temsili cumhurbaşkanımız, bakanımız,  mülki amirlerimizin.

Eski törenlere bakıp avunacağız onda da, eski maçlara baktığımız gibi.Girmediği alan kalmadı coronanın.

 

***

Üç arzuma üçüncü görev yerim olan Ovacık ilkokulunda nail olmuştum.

• Bir sınıfı birinci sınıftan alıp  mezun etmek.

• Okul bahçesini ağaçlandırmak.

• Bir de piyes sahneye koymak.

400 fidan dikmiştik uygulama bahçemize. Birlikte  büyümüştük bir beş yıl hem öğrencilerimizle,  hem o fidanlarla.

Koçyiğit Köroğlu piyesiyle (A. Kutsi TECER) yapmıştık finali. Üç perdelik oyundu. Yoğun ilgi görmüş tekrarlamıştık üç kez. Kırk öğrenci rol almıştı.  Küçük bir rolü olan öğrencim tiyatro gurubunu kurmuş bugün, turnelere çıkıyor.  O küçük rolden etkilendiğini o yola girdiğini söylüyor.

Türk Halk Müziği korosu oluşturmuştuk.  Durur ses kayıtları onunda. “Havada kar sesi var” türküsüyle başlamış “Oy oy Emine'm”  türküsüyle bitirmiştik. Günün dillerde türküsüydü.

Şurası muhakkak ki çocukluğumuzun izlerini taşırız hepimiz, zayıf ve güçlü yönlerimizle. 23 Nisanlarda keşfedilmiştir cevheri bir çoğumuzun. O törenler sayesinde…

Biz dahi nasiplenmişizdir ondan. Kişilikler o yaşlarda şekilleniyor. İlköğretim çağı o bakımdan önemli.  Sınıf öğretmenimizden gördüğümüzü yapmaya çalışmıştık biz de.    Başrolü vermişti mezuniyet törenindeki piyeste. Emekli müfettiş Tekirdağ’da kalıyor şimdi. Selam ederim buradan,  öperim ellerinden verdiği o rolün yıl dönümünde, bu  “ 23 Nisan” gününde.

“23 Nisan”  çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek bayram. Benzeri yok daha dünyada. Türk aklı, “Türk Malı” olduğu için kabul görmüyor,  “Dünya Çocuk Günü” olarak.

Unutmasın bunu da kendilerine bayram hediye edilenler.  “Işığa teşekkür et ama, onu tutan eli de unutma” diyor, ünlü Hintli şair, düşünür Tagor. İmzası, damgası var onda Atatürk’ün. Saygıyla, rahmetle anıyoruz kendisini. Cumhuriyete giden yolda o ışığı tutan eli.  Gazi Mustafa Kemal’i.

 

       

 

“Bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan” demeye alışıktı dillerimiz. Neşe ile karışık, hüzün doluyuz bu yıl. Bu şekilde karşılamak istemezdik bu tarihi günün yıl dönümünü tabi ki. Sözümüzdür Atatürk'e;

"Ne senden geçeriz, ne senin eserinden…"

Kutlu olsun Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 100. yılı.

Kutlu olsun “23 Nisan”…

 

Osman ERENALP

Ankara 23 Nisan 2020

 

Bu haber 875 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Geçmişini bilmeyen, geleceği anlayamaz....03 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir