anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 13  
»Bugün 3  
»Toplam 14220884  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.222.82.133
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
SUMGAYITTA KİTABIN ZAFERİ

SUMGAYITTA KİTABIN ZAFERİ

Tarih 02 Kas?m 2021, 23:24 Editör

Azerbaycan^'da son dönemlerde düzenlenen kitap fuarları listesine başkentte degil, Sumqayıt'da gerçekleşen bir kitap fuarı da ilave edildi. / Nergiz CABBARLI-AZERBAYCAN'dan yazıyor.

                                                        

Nergis CABBARLI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           
                      HABER YAZI:
 
                                             SUMGAYITTA KİTABIN ZAFERİ
 
               Azerbaycan’da son dönemlerde düzenlenen kitap fuarları listesine başkentte degil, Sumqayıt’da gerçekleşen bir kitap fuarı da ilave edildi. / Nergiz CABBARLI-AZERBAYCAN’dan yazıyor.

 

            Azebaycanda kitaba nihayet yeni bir yaklaşım daha doğrusu; tutumların canlanmasına tanık oluyoruz. Son dönemlerde düzenlenen kitap fuarları listesine başkentte degil, Sumqayıt’da gerçekleşen bir kitap fuarı da ilave edildi. (O kitap fuarı ki  yarışmasıyla da akıllarda kalacak!) Ve en önemlisi devlet tarafından degil, bir kamu kurluşu olan “Azerbaycan Yayınevi” ictimai(toplumsal) birligi tarafından düzenlenen bir fuardı. Bu yaklaşım birçok yönden, ileriye doğru bir adım anlamına gelmektedir.

 

 

Her ne kadar kitapla ilgili olsa da imza günleri, resim ve el sanatları sergisi, şiir saatlerini kapsayan iki günlük etkinliklerin  gerçek bir kitap bayramı olduğunu söyleyebilirim. Ve açıkçası  ilk defa böyle bir  etkinliğe  açık yüreklilikle “bayram” diyebileceğimi hissediyorum. Çünkü kelimenin tam anlamıyla orqanize  bir toplantı degil, gönüllü  bir akışa tanık oldum. Ancak bu tür fuarların düzenlenmesini  ve hatta talebe, öğrenci ve öğretmen gruplarının sistematik(düzenli) olarak  sergilere gönderilmesini destekliyorum. Bu bir estetikdir, kültürdür, bir alışkanlıktır ve elbette toplumda yerleşmesi ve geliştirilmesi gerekir!

 

 

Organizatörler, kitap adına, sevgi adına bütün hünerlerini kullanarak okuyucunun ilgisini çok kesin bir şekilde yönlendirmeyi başardılar. Nasıl anladım bunu? Her sabah ve ya akşam sergiyi ziyaret etmesem de sergide bir kaç saat geçirdim. Kitap satışı vardı. Bu  başka. Bir de alıcı vardı. Bu da  başka. Ama mesele bu degildi. Asıl mesele ilgiydi (toplumda, gençlerde, okuyucularda dinleyicilerde neyle ilgilendiğini görmek çok sıra dışı bir süreçti!) Ve bu ilgi nihayet kendini açık şekilde  göstermeye başlamıştı.

 

 
 

Bu ilgiyi yönlendirecek orqanizatörlere gelince… Halk yazarı Cengiz Abdullayev serginin baş yazarı oldu. Çünkü hem kendisiyle yapılan görüşme, hem de  imza töreni  çok başarılı geçti. Hatta Cengiz Abdullayev’in imza töreninin devamı kalabalığın içeri girmesini engellememek için avluda devam etti.

 

 

Ama yalnız o degildi. Milletvekili Ganira Paşayeva, yazarlar Varis ve Elhan Elatlı, okurların imza sevgisi ve ilgisiyle dolub taştı. Sevinj Nurukızı’nın   “Melisa”sı hala küçük okuyucuların elindeydi. Ve bu okuyucular için  en ilginç şey, Şamil Sadigin  fikriyle düzenlenmiş, halılarla süslenmiş ulusal “okuma odasında” yazarın kendi kitabını okuması idi. (Bunu hedef lisesinde görmüş ve çok hoşlanmıştım. Çünkü  bu cocukların okumaya olan ilgisine başka bir estetik zevk katıyordu).

Bir” zeka küpü” olan “Hedef” ögrençilerinin el sanatları ve deneylerinin sergilenmesi sergiye ayrı bir hava kattı. Diger imza günleri de okuyucuların gözünden kaçmadı. Ancak beni özellikle ilgilendiren iki faktörü paylaşmak istiyorum. Okurların şiir sevgisini… Bir de gençlerin egitimlere katılma, öğrenme, bilgi sahibi olma isteğini. Örnek vermek gerekirse Orhan Şahbaz’ın “Kitap bizim neyimize gerekir?” ismli eğitimine (seminerine) okuyucunun ilgisi, dinleme kültürü, tartıma ve görüş alışverişi farklıydı… Sadece gurur duydum. İki kültürün (Doğu ve Batı), iki estetigin kesişmesini ve sentezini yansıtan Salim Babullaoğlu’nun şiirlerini okurun da, dinleyicinin de (kendimin de) duyarlılıkla ve ilgiyle dinlediğine tanık oldum.

 

 

”Parlak İmzalar” yayınevinin Salim Babullaoğlu ve Akbar Koşalı ile düzenlediği şiir saatı, benzer birçok etkinlikte olduğu gibi, hiçbir soru sorulmadan, ek konuşma yapılmadan, kelimenin tam anlamıyla bir şiir saatı oldu. En önemlisi, dinleyicinin hepsi şiir  dinlemek istedi. Yürekle, gönülden zevk alarak.

 Ayni zamanda İntigam Yaşar, Mid Najjarinin, Fuad Caferli’nin şiirlerini de ilgiyle dinleyen insanlar oldu. Son olarak, hayatını uzun yıllar kitap tanıtımı ve dağıtımına adayan Han Resuloğlu’na  ‘Taş Kitape’ ödülünün verilmesi, serginin özel bir akordu oldu. 20 yıl Önce Rafig İsmayılov tarafından kurulan Altun yayınevi ve en son o dönemde Tarlan Korçu’ya verilen ödül, uzun bir aradan sonra kitap yayınçılığında özverili hizmetlerinden dolayı kendi adresini buldu.

Ne yazık ki sergiyi başından sonuna kadar izleyemedim. Ama bu saatler  bile ondan zevk almak, ve sevinmek için yeterliydi. Sergi başkentte, merkezde yapılsa ve bu kadar ilgi olsaydı, böyle bir sonucu sevsem bile bu kadar heyecanlanmazdım. Başkent dışında bu büyük bir başarı ve bu tür sergilerin en uzak yerlerde  bile yapılmasının önemli olduğunu gösteriyor.

Kısacası; Zafer Bayramına adanan ilk Sumgayıt  Kitap Sergisi, kitap için  bir zaferdi. Hepimiz bu zaferin sevincini  organizatörler ve imza günleri  olanlarla paylaşıyoruz.

 

                                                        Azerbaycan Türkçesi:  Yazar Nergiz CABBARLI

                                             Türkiye Türkçesine Uyumlama: Çınar ARIKAN

 

Not: Bu tür bir etkinliğin Azerbaycan’ın Sumgayıt  Şehrinde düzenlenmesi bizleri çok mutlu etti. Kitaba verilen değer çok önemlidir. Kültür, sanat, edebiyat adına bu çalışmalara destek vereren, emek veren tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi kutluyor,bu yazıyı bize ulaştıran Ayb Sumgayıt Bölmesi sadri Gülnare CEMALETTİN Hanımı, yazıyı kaleme alan Nergiz CABBARLI’yı tebrik ediyor,  başarılar diliyor ve tekrarını düzenlemelerini bekliyoruz.

www.anamursedir.com

Bu haber 1435 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

TÜRK DÜNYASI

Esmira Güneş Yeni Kitabını Yayına Hazırlıyor

Esmira Güneş Yeni Kitabını Yayına Hazırlıyor Şair Esmira Güneş bu kez de okurlarını fazla bekletmeden "Zerdap Kahramanları " adlı yeni kitabını yazmaya başladı....

ŞAİR, DENEMECİ VE ÇEVİRMEN SALİM BABULLAOĞLU İLE GÖRÜŞME

ŞAİR, DENEMECİ VE ÇEVİRMEN SALİM BABULLAOĞLU İLE GÖRÜŞME AYB'nin Sumgayıt şubesinin inisiyatifi ve organizasyonuyla Şiir Evi'nde Azerbaycan Yazarlar Birliği sekrete...
    İnsanlar yine mutsuz ve umutsuz...25 A?ustos 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi