anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 92  
»Bugün 352  
»Toplam 14379141  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.15.26.184
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

DİYANET-SİYASET

Osman ERENALP

28 Mart 2021, 11:44

Osman ERENALP

                              

DİYANET- SİYASET

 

Ayasofya imamının  mesajları konuşuluyor.Büyük cami imamı olmak  farkı  demek ki.

Camilerin görkemlisi şüphe yok ki Edirne’deki Selimiye Camidir.  İmamıyla  ayaküstü sohbet etmişliğimiz var. Hatıra fotoğrafı da  çektirmiştik ayrıca. Ayasofya imamını duymamıştık. Duyurdu o kendini yeterince. 

Adı değil de,  soyadı bizim köye, yıllar öncesine götürdü beni. Dönemin ilçe müftüsü iki imamla birlikte bizim köye gelirlerken yol üzerinde    köyden yaşlı bir teyzemizle karşılaşıyorlar. Sohbet sonrası ayrılırken  müftü bey soruyor latife olsun diye;

-"Teyze bunların hangisinin günahı daha çok?" 

-"Hangisinin boynu daha kalınsa"… diyor O da.

Çocukluğunu biliyor  ikisinin de. 

O gün bugündür -düzgün temsilcilerini  tenzih ederek-  (dua eden, mevlit okuyan, vaaz eden) birini görsem boynuna bakasım gelir. Vebali teyzemizin.  

***

“Diyanet” kelimesinin sözlük karşılığı “din”, “dindarlık”, “din duygusu” demek.  Halk ilgisi dolayısıyla “Dinayet” diyor ona.  Cumhuriyetin bir armağanıdır o bize.

Genelkurmaydan  hemen sonra kurulmuştur. Çok önemli bir kurumdur.   İlk başkanı  Rıfat Börekçiyi  Milli Mücadeleye verdiği destekle tanırız. Adı  Başkentte bir okulumuza verilmiş. Denetim için gittiğimizde sormuştum öğrencilerine; 

-Kimdir bu Rıfat Börekçi diye. 

Bilen çıkmamıştı sınıftan. 

 “Bu ayıp sana yeter” demiştim ilahiyatçı müdürlerine.  

***

Diyanet İşleri Başkanları yerlerini uzun süre koruyan bürokratlar olarak bilinirlerdi bir dönem . Tayyar Altıkulaç, Mehmet Nuri Yılmaz  akla gelirdi mesela.   Tayyar Hoca ayda bir  Bakü’ye gelir  Devlet Üniversitesinde  derslere  girerdi. Karşılardık  kendisini sohbetlerimiz olurdu.  M Nuri Yılmaz hocaya  gelince;  Türkiye Diyanet Vakfı, Azerbaycan’dan  “İlahiyat Temayüllü Mektep” müdürlerini Ankara’ya davet etmiş. Öğretmenlik yapmıştım  onlardan birinde. (Yasamal Reyonu 38 numaralı mektep).  Beni sormuş  müdürleri.  Bir lisede görev yapıyordum o sıra.   Telefon etmişlerdi gitmiştim.  Makamında görüşmüştük. Azerbaycan’da dini hayatı konuşmuştuk. Bildiklerimi gördüklerimi anlatmıştım.  Ankara’yı gezmiştik daha sonra gelen konuklarla. Refakat etmiştim onlara. 

***  

Sonraki başkanlardan Süleyman Ateş, Mehmet Sait Yazıcıoğlu   Fakülteden hocalarımızdı.  Mehmet  Görmezle de aynı devreyiz. Lütfi Doğan'lar vardı onlardan önce. Farklı partilerden milletvekili seçildiler görevi bıraktıktan    sonra. Siyasiler   bu gibileri vitrinlerinde  görmek  göstermek istiyorlar. Siyasete faydaları olacağından değil, siyaseten faydalanmak için. Bunu da bilmeleri görmeleri gerekiyor o gibi  makamlarda bulunmuşların. Doğru olanı  nedir derseniz  siyasetten uzak durmalarıdır en doğru olanı.   Hem kendileri, hem temsil ettikleri makamın saygınlığı için.  Ali Bardakcıoğlu hoca var daha sonra. Saygımız var hepsine de. Hepsinin şu veya bu şekilde  mesajları mülakatları olmuştu  çeşitli vesilelerle  ama  mevcut başkanımız kadar siyasete malzeme vermemişlerdi sanırım  hiçbirisi. 

“Bu cuma hangi siyasi mesajı verecek” diye bekler olmuştuk öyle ki.

Hız kesti  diyorduk ki Ayasofya imamı aldı Bu kez  onun yerini.    Ayasofyanın  da önüne  geçti. O konuşuluyor şimdi.

“Camiye, kışlaya, mektebe siyaset girmesin”  diyenler tecrübe etmişler de demişler. Diyanet teşkilatının her kademesindekinin  bilmesi, özümsemesi  gerekiyor bunu.  

 Diyanet İşleri Başkanı kabine üyesi değil.  

Din görevlileri de siyasetin semt temsilcileri değiller. Kimsenin bu ülke insanını  dinden camiden soğutmaya hakkı yok, olmamalı.

Olması gerekeni özetlemek gerekse;

“Din bulaştırılmamış siyaset, Siyaset bulaştırılmamış din”, 

“Veleddallin amin”.

Hayrına olur ikisinin de.

Din de fayda görür ondan, siyasette...

Herkes görev alanı içinde işini yapsın. 

Söz ederken de ona göre etsin.  Boyuna boynuna baksın. Sayısız yarar var onda,  kendileri için, ülkemiz için, geleceğimiz  için.

Sürç-ü lisan olduysa  affola... 

Sağlık afiyet dileğiyle.

 

Osman ERENALP

Ankara-Mart/2021

Bu haber 1656 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    CAMİYE DE ÖĞRETMEN20 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir