anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 48  
»Bugün 187  
»Toplam 14353688  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.14.84
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

AL BAYRAĞA ADANMIŞ ÖMÜR

Osman ERENALP

21 Eyl?l 2013, 07:30

Osman ERENALP

             AL BAYRAĞA ADANMIŞ ÖMÜR

 


Müfit ÖNER,  araştırmacı yazar. Emekli Genel müdür. MDM yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısı. Ömrünü Türk bayrağına adamış bir “bayrak mücahidi”. Bayrakla yatmış bayrakla kalkmış adeta.

 

Cumhurbaşkanlığının Forsunun  70x70 ölçülerinde olan önceki halinin ortasında bir papatya, etrafında 16 Türk devletini temsil eden yıldız vardır. Yetkililere sorar “neden papatya?” Türkiye’yi temsil ettiği, ayrıca “Bayrak kanununda” böyle ifade olunduğu için cevabını alır. Bayrak Kanunu inceler. Oturup forsu yeniden çizer. Papatyanın yerine bir forsun ortasına güçlü biçimde güneşi resmeder. Güneş Türkiye’nin kudretidir. Çizimini Özalit kâğıdına çeker, kumaşında değişiklik yapılması dâhil yeni bir kanun teklifinde bulunur. Teklif görüşülür, kabul görür kanunlaşır. Cumhurbaşkanlığı Forsumuz bu çizimle şimdiki şeklini alır.

 

“Sancağımız, Bayrağımız ve Milli Mücadelemiz” konulu bir de kitap yazar. Kitap çok beğenilir. Devlet kütüphanelerinde yerini alır. Şimdi II. cildini de yazmaktadır.

 

***

 

“Bayrak” sözcüğü Türkçedir. Oğuz lehçesidir. Bin yıl evvel Kaşgarlı Mahmut’un “Divan-ı Lügat-üt Türk” adlı eserinde de geçer. Göktürkler ay yıldız kullanılıyorlardı. “Ay yıldız” ve “kırmızı renk” hep var. Kırmızı “kan” değildir.  “Gücü-kudreti” temsil eder.

 

Bu bilgiler Çin kaynaklarında da var. Manas Destanında da geçer.

 

1793 de Tanzimat-ı Hayriye den sonra bayrak sekiz köşeli yıldız şeklinde kullanılır. 1844 de Sultan Abdülmecit zamanında beş köşeli yıldıza çevrilir. Bugünkü yönergesine 1925 de kavuşur.   Yıldız “Zühre” yıldızıdır. “Çobanyıldızı” diye de anılır. Ay-yıldız gökte zaman zaman bir araya gelir. (En son dört yıl evvel)

 

“Bayrağımız onur ve şeref timsalidir. Bizim varlığımız onun, onun varlığı da bizim varlığımızdır.” Bayrağı selamlamak Türk devletini, milletini, Türk tarihini selamlamaktır.

 

 Uluslararası toplantılarda ev sahibinin bayrağı önde olur. Ev sahibi dururken ABD İngiliz bayrağı öne konulamaz.

 

Türk Bayrağı  yünlü kaşmir kumaştan yapılır. Ay Yıldızın rengi krem rengidir. Kaşmir kumaş tozu, kiri, isi çabuk emer. Durduğu yerde kirlenir. Çabuk yıpranmasına neden olur. Delinir, güvelere yem olur. Müfit Hoca yıkandığında kirini kolayca bırakan, ütüye dayanıklı, uzun yıllar kalitesini koruyacak cinsten 10 çeşit kumaş belirler, değiştirilmesi için teklifte bulunur.  Kanun teklifi incelenir. İki hafta sonra teklif kabul edilir sekizi (piyasa kumaşından) ikisi ipek terilen karışımı olarak Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Alay Sancağı için kabul edilir. 

 

***

Müfit ÖNER Hoca bir ferd-i mücahit olarak 1953-1983 arası sessizce otuz yıl bu mücadeleyi verir.

 

Onun ağzından Bayrak hakkında başka bilmediklerimiz.

 

Balkonlara camlara asılan bayraklar çamaşır gibi mandalla asılmamalıdır. Bayrağın üst kısmına uçkur yapılmalı o uçkurdan ip geçirilip yandaki biritlere bağlanmalı sonra asılmalıdır.

 

Bayrağın alt ucu rüzgârla uçup yukarı doğru katlandığı için görüntüsü kayboluyor. Bu nedenle alt kısım ince kıvrılıp uçkur yapılmalı ve o ince kısımdan zincir geçirilmelidir.  Zincir bayrağın uçup katlanmasına engel olacak düzgün durmasını sağlayacaktır.  Büyük bayraklar iki kişi ile katlanır. Yere değdirilmez.

 

"Bayrak göndere hızlı çekilir, ağır ağır indirilir. Bayrak direğinin yerden yüksekliği en az üç metre olmalıdır. Yanyana konacak iki bayrak arasındaki mesafe, bir bayrak bezinin boyundan biraz geniş olmalıdır. Kurumlarda masalara birden fazla bayrak konulacaksa sağ başta Türk Bayrağı, onun soluna müessese bayrağı konmalıdır. Uluslararası toplantılarda ev sahibi ülkenin bayrağı sağ başta olur. Yanına konacaklar harf sırasına göre dizilir. Büyük binaya büyük bayrak küçük binaya küçük bayrak asılmalıdır"

 

***

 

        
 
       Konferansta akılda kalanlardan tadımlık bir demet sunmaya çalıştık sadece biz.  Bayrak şiirlerinin tahrik nedeni kabul edilip kitaplardan ayıklandığı bir dönemde okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, daha fazlasını bilmek, öğrencilerine de dinletmek isterlerse Müfit ÖNER hoca davet bekliyor kendilerimden.

 

 Adres: P.K.277-06443 Yenişehir/ Ankara Tel:  0 5376934300

 

Bayrak rengi selamlar…!

 

 

 

Osman ERENALP

Ankara/Eylül-2013

Bu haber 3023 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Geçmişini bilmeyen, geleceği anlayamaz....03 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir