anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 10  
»Bugün 741  
»Toplam 14037421  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.138.174.95
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

Cemreler düşer, bahar göz kırparken

Hüseyin ŞİNASİ

19 ?ubat 2012, 16:32

Hüseyin ŞİNASİ

 


         Sıcak gelişmelerin ardı arkası gelmiyor. Ülke gündemi her an bir başka gelişme ve tartışma konuları ile allak bullak olmuş durumda. Ülke yönetimindeki bu kavga kimsenin hayrına değildir. Aksine bu çatışmalardan kendine bir pay çıkaran çevrelerin ekmeğine yağlı ballı katık olmaktan kurtulamıyoruz. Fillerin bu kavgasında ezilen taraf olmamak, ara dayağını yiyen olmamak için dikkatli olmak zorundayız. O nedenle gelin ortamı biraz ısıtalım ve cemrelerden bahsedelim.    

         Şubat ayının artık sonlarına yaklaştığımız şu günlerde havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı, bazı ağaçların çiçek vermeye, bazılarının tomurcuklanmaya başladığını görüyor ve bahara bir adım daha yaklaştığımızı iliklerimizde hissediyoruz. İşte tam da bugünlerde halk arasında “cemre” ile ilgili konuşmaların artmaya başladığına şahit oluyoruz.

         “Kor halindeki ateş” anlamına da gelen ilk “”cemre”nin 19-20 Şubatta havaya düşeceği, birer hafta arayla da suya ve toprağa cemrelerin düşmesiyle birlikte baharın müjdeleneceği kabul ediliyor. Halk arasındaki yaygın anlayış “cemre”lerin düşmesi baharın başlaması demektir.

         Eskiler 365 günlük bir yılı ikiye ayırır, 179 günü “Kasım” ve 186 günü de “Hızır” günleri kabul ederlermiş. “Kasım” günleri 8 Kasımda başlar ve 6 Mayısta biter, “Hıdrellez” ile birlikte yaz günleri yani “Hızır” günleri başlar ve 8 Kasıma kadar devam edermiş. Yine eski halk inançlarına göre “kasım” günlerinin 46’sında 40 gün anlamına gelen “erbain” ve 86’sında 50 gün anlamına gelen “hamsin” başlangıcına kadar 90 gün zorlu kış günleri ve soğukları yaşanır. “Kasım” günlerinin 100 gününden sonra artık zorlu kış soğuklarının etkisinin azaldığına inanılırmış.  

         “Kasım” günlerinin 105’inde (19-20) Şubat birinci cemre “havaya”, 112’sinde (26-27) Şubat ikinci cemre “suya”, 119’unda (5-6) Mart üçüncü cemre ile “toprağa” düşerek bu 7 günlük aralar ile önce havanın, sonra suyun ve en son olarak da toprağın ısındığı, tabiatın canlanmaya başladığına inanılır.

        Olaya meteorolojik olarak bakarsak da ısınma sıralamasının, “toprak-hava-su” şeklinde olduğu anlaşılıyor. Cemre inanışlarında her ne kadar bir halk inanıcına göre cemrelerin düşüş sıralaması “hava-su-toprak” şeklinde ise de, aslında hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmaz, güneşin ışınları yeri ısıtarak, havaya yansıtarak ısıtır, dolayısı ile toprağın ve havanın ısınmasına bağlı olarak suda ısınıyor veya soğuyor.

           

 

             

Bu haber 2615 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir