anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 25  
»Bugün 619  
»Toplam 13982061  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.213.80.174
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

Muzda Oynanan Kirli Oyunlar...

Hüseyin ŞİNASİ

12 A?ustos 2017, 16:30

Hüseyin ŞİNASİ

 

              Muzda Oynanan Kirli Oyunlar… 

     8 Ağustos 2017 günü, Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş tarafından düzenlenen basın toplantısında katıldık.

    Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası yönetim kurulu üyelerinin bazılarının da hazır bulunduğu basın toplantısında, bölgemizdeki muz üreticilerini yakından ilgilendiren kirli oyunlar konusunda ilginç açıklamalar yapılıp, bilgiler verildi.  

     Muz üreticilerini yakından ilgilendiren en sıcak gelişme, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Mersin Limanına yanaşan bir gemide, piyasa değeri 24 milyon 537 bin lira olan 122, 685 gram uyuşturucu maddenin yakalanmış olmasıdır. Söz konusu uyuşturucunun muz konteynerlerin arasına gizlenerek, ülkemize sokulup, piyasaya sürülmek istendiği anlaşılıyor. Buna benzer yöntemlerle bir taraftan uyuşturucudan yüklü miktarda vurgun yapılırken, diğer yandan ithal edilmiş muzlar çok düşük fiyatlarla piyasaya sürülerek, yerli üretimin ve üreticinin perişan edebileceği gerçeğidir.  

     Ülkemizde uzun yıllardan beri, muz ithalatçıları ile yerli üretici arasında adı konmamış bir kavga, hatta çirkin bir savaş söz konusudur. Ancak ikibinli yıllardan beri yerli muz üretimi, ithal muzda uygulanan yüksek vergilerle korunmaya, desteklenmeye çalışılıyor. Buna karşılık muz ithalatçıları bu koruma duvarlarını  etkisiz hale getirmek için her yolu deniyor. Bunda nispeten başarılı da olabiliyorlar. Kaçak olarak ülkeye muz sokmak, kolilerinin arasına uyuşturucu yerleştirmek, damping yapmak oynanmakta olan kirli oyunların bazılarıdır. Diğer yandan yerli muzda zehirli atıkların bulunduğuna ilişkin dedikodular yaymak, yayınlar yaptırmak da kullanılan yöntemlerden biridir.

    Muz üretimi diğer ülkelere göre ülkemizde zor ve zahmetli bir iştir. Buna rağmen yerli muz üretimi her yıl belli oranda artmaya devam etmektedir. Bu artışlarda elbette hükümetin aldığı teşviklerin de etkisi vardır. Bankaların sağladığı tarımsal krediler, sigorta sisteminin yaygınlaşması, yeni teknik ve üretim anlayışlarının benimsenmesi gibi daha birçok etkenlerle muz üretimi artıyor.

    Ülke genelinde muz tüketiminin 500 bin ton olduğu ve bunun 300 bin tonunun yerli üretim ile karşılandığı, geri kalan bölümün ise ithal yoluyla karşılandığı biliniyor. Ülke genelinde muz üretim ve tüketimin bir milyon tona çıkması bekleniyor. Bu nedenle Hatay, Adana, Mersin ve Antalya bölgesinde çok yoğun bir çaba ve çalışma söz konusudur. Ama yine de muz denilince ilk akla gelen Anamur ve Bozyazı’dır. Anamur ve Bozyazı’da dekar başına muz ve çilekten 15-20 bin lira alınabileceği görülmüştür.

     Anamur ve Bozyazı’da doksanlı yıllardan itibaren, muz üretiminin örtü altına alınması, sera yapılmaya başlanması çiftçi açısından adeta sessiz bir devrim niteliğindedir. Bu sesiz devrimin kahramanları cesur muz üreticileri ve ziraat mühendisleridir. Halkın birbirini eğitmesi, aydınlatmasıdır. Çoğu üretici ziraat mühendislerinin birçoğundan daha fazla bilgi ve tecrübeye sahiptir.

     Geçmişte muz üretimi mart ayı ile ekim, kasım ve aralık aylarına sıkışıp kalmışken, günümüzde yılın bütün aylarına dağılmıştır. Bu durum muz üretiminin artmasının yanı sıra daha fazla gelir elde etmesinin önünü açmıştır. 

    Anamur, Bozyazı’da muz serası için arazisi için fiyatlar, dönüm başına en düşük 40-50 bin liradan başlıyor. Bazı yerlerde 200 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bir dönüm sera, 60-70 bin liraya mal oluyor. Gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri de yüksektir. Her üreticinin bu maliyetin altından kalkması mümkün olamıyor. Bu konuda hükümetin milli tarım politikası kapsamında bir şeyler yapması gerekiyor. Üretim maliyetinin azalması, üreticinin korunup kollanması ile muz üretim ve tüketimin 1 milyon tona ulaşması zor değildir. Daha çok üretim, daha çok tüketim, milli ekonominin canlanması, gelişmesi demektir.   

    Son zamanlarda milli tarım politikası adı altında bir takım açıklamalar yapılıyor. Her alanda olduğu gibi tarım, ziraat ve hayvancılık sektörlerinde, yerli üretimin artması için gerekli tedbirler alınmalı, üretici korkmamalı, kendini güvende hissetmelidir. Son zamanlarda sık kullanılan ithal silahını kullanmak milli ekonomi, milli tarım politikası açısından doğru bir yöntem değildir.

 
                                           Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1406 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    NE OLDUYSA BİZE, AZAR, AZAR OLDU26 Ocak 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir