anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 22  
»Bugün 241  
»Toplam 13981683  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.206.248.122
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

ANAMUR İSKELESİNİN ÖNEMİ

Hüseyin ŞİNASİ

04 Ocak 2017, 00:38

Hüseyin ŞİNASİ

                          Anamur iskelesinin önemi…

 

Anamur İskelesinin yenilenmesi ve genişletilmesi işi bugüne kadar çok konuşuldu. Sorun ilgili makamlara birçok defa iletildi. Konuşulup yazılıp çizilmekle kalmadı, partilerin seçim kampanyalarına malzeme oldu. Nihayet bunca gidip gelmelerden ve bekleyişten sonra somut bir adım atıldı. Anamur İskelesi yeniden yapılıyor. Bunu takiben geçtiğimiz yıllarda kapanan Gümrük Müdürlüğü de faaliyete geçiyor. Bunun anlamı, geçmişte olduğu gibi Anamur dış ticarete yani ihracat ve ithalata açık bir kapı oluyor. Yine biliyoruz ki, dış ticaretin yoğun olduğu kentler, sosyal, kültürel, ekonomik refahın hızla yükseldiği yerlerdir.

23 Aralık 2016 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihaleye göre; 1952 yılında yapılan ve dalgaların, rüzgârın ve aşırı yorgunluğun etkisi ile kullanılamayacak hale gelen mevcut Anamur İskelesi yıkılarak, hemen yanına 367 metre uzunluğunda, 49,5 metre genişliğinde yeni bir iskele yapılıyor.

 Yeni yapılacak iskeleye; turist yatlarının, yolcu ve araba vapurlarının RO-RO gemilerinin, kurvaziyer yolcu ve yük gemilerinin yanaşabilmesi, deniz uçaklarının inip kalkması sağlanmış olacak. Eski parayla otuz üç trilyon liralık bir maliyet ile 450 günde tamamlanması beklenen yeni Anamur İskelesi, Anamur’un olduğu kadar bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesine katkıları olacak önemli bir cazibe merkezi olacak.  Ancak bu cazibe merkezinden en iyi şekilde yararlanabilmesi ve istenilen başarıya ulaşılabilmesi için çevre ve diğer bölgelerle bağlantı yollarının tamamlanması ve geliştirilmesi gerekiyor.

Bu cümleden olmak üzere Karaman’ı Anamur’a iki saate indireceği söylenen Anamur-Ermenek-Karaman yolunun vakit geçirilmeden yapılması, Mersin’i Antalya’ya beş saatte ulaştıracağı açıklanan ve yapımı devam eden Mersin-Antalya Sahil yolunun da tamamlanması gerekiyor.   

 Anamur ve çevresinin Roma ve Bizans döneminde ekonomik ve ticari anlamda çok gelişmiş olduğunu tarihi kaynaklardan öğreniyoruz. Günümüzde artık unutulmuş, kaderine terk edilmiş Anamuryum antik kentinin, bundan iki bin yıl önceleri 500 bin nüfuslu büyük bir ticari merkez olduğu anlaşılıyor.

Ancak yine Roma ve Bizans döneminde bu bölgede yaşayan topluluklar isyan etmeleri bahane edilerek, yaşadıkları kentler yakılmış, yıkılmış başka bölgelere sürgün edilmişler. Takriben 250-300 yıl bu bölge insanların yaşamadığı topraklar olarak kaderine terk edilmiş. Daha sonraları Ermeniler ve Rumlar yerleştirilmiş tekrar gelişmeye başlamış. Ardından M.S 650 yıllarından itibaren Müslüman Arap akınlarından etkilenip tekrar zayıflamış, geri kalmış bir bölge olup çıkmış.

Anamur ve çevresini de içine alan Kilikya Bölgesi, Türklerin Selçukluların önerliğinde yeniden Anadolu’ya gelip, yerleşmeleri ile canlanmaya ve şenlenmeye, yurt olamaya, vatanlaşmaya başlıyor. Büyük Selçuklularının Anadolu’yu Türkleştirme politikaları sonucu bu yöreye Yörük ve Türkmen aşiretleri yerleştiriliyor. Bu süreç Anadolu Selçukluları ve Karamanoğlulları Beyliği zamanında da devam ediyor. Hatta Osmanlılar döneminde başka bölgelerden Yörük ve Türkmen aşiretlerin küçük gruplar halinde bu bölgeye yerleştirilmesi devam ediyor.

Fakat yine tarihi kaynaklara göre Osmanlılar döneminde İçel, Karaman bölgesine önem verilmediği, kalıcı eserler bırakmadığı ortaya çıkıyor. Çoğu zaman bu bölgede yaşayan Yörük ve Türkmen aşiretleri, İmparatorluğun başka bölgelerine sürgün ediliyor veya zorunlu göçe tabi tutuluyor.

Kıbrıs 1571 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından şövalyelerden alındıktan sonra bu bölge Kıbrıs’ın bir eyaleti, Anamur da bu eyaletinin bir kazası oluyor. İşte bu dönemde Mamure Kalesi, Kıbrıs’a en yakın ve güvenli silah, erzak yığınak deposu olarak kullanılıyor. Anamur İskelesi de Kıbrıs’a ulaşımı sağlayan önemli bir kapı görevi yapıyor.

Anamur bu özelliğini 1974 çıkarmasından sonra kısmen Silifke-Taşucu’na ve Mersin Limanına kaptırmış görünse de, Dragon Çayı üzerindeki Alaköprü Barajından Kıbrıs’a su götürülmesiyle yeni bir aşamaya geçmiş bulunuyor. Bu bakımdan Anamur geçmişte olduğu gibi günümüzde de milli Kıbrıs davası için stratejik bir öneme sahiptir.  

Alaköprü Barajından Kıbrıs’a su taşınması ve Kıbrıs’ta içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılmaya başlanması bir seneyi geçti  (17 Ekim 2015). Bu kadar büyük bir projeye elektrik ve doğalgazın da taşınması için eklemelerin yapılması gerektiğini 2012 yılında yayınlanan bazı yazılarımızda dile getirmiştik. Ancak aldırış eden olmadı. Şayet doğalgaz boru hattı ve enerji nakil hattı yapılmış olsaydı; Ermenek Barajından ve Akkuyu Nükleer Santralinden üretilecek enerjinin Kıbrıs’a nakli mümkün olurdu. Doğu Akdeniz’den çıkarılması düşünülen doğalgazın da Anamur üzerinden diğer doğalgaz boru hatlarına ulaşması sağlanabilirdi.  Vakit geçmiş değil.       

  Uzatmayalım.

 Özetle, Anamur İskelesi yeniden yapılırken; Mersin-Antalya Sahil yolu hızla tamamlanmalı, Anamur-Ermenek-Karaman yolu yapılmalı, Anamur’dan Kıbrıs’a giden boru hattında yeni düzenlemeler yapılmalı, en önemlisi de Anamur il olmalı…

 

Bu haber 1405 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    NE OLDUYSA BİZE, AZAR, AZAR OLDU26 Ocak 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir