Kükürde yürekler yandı, ocaklar söndü…
Yaz ortasında, sıkıcı ve boğucu Temmuz sıcaklarıyla baş etmeye çalışıyoruz. Ülkenin pek çok yerinde olduğu gibi Anamur’da da hava çok sıcak ve nem oranı bir hayli yüksek. Böyle durumlarda hissedilen sıcaklık, ölçülen sıcaklıktan çok daha fazla olur. Doktorlar bu gibi durumlarda günün belirli saatlerinde, sokağa ve güneşe çıkılmamasını, gölgelik ve serin yerlerde vakit geçirilmesini, denize bile girilmemesini tavsiye ediyorlar.
Yaz aylarında yakıcı aşırı sıcaklar ve zararlı güneş ışınları, insanların gündelik hayatını etkileyen en önemli konulardır. Hele yaz hastalıkları ve orman yangınları gündemin ana başlıklarıdır.
Geçen yıl da Güleç Köyü yakınlarında büyük bir yangın çıkmış, birçok yerleşim yerini tehdit etmiş, söndürülmesi uzun zaman almıştı. Geçen hafta Anamur’un Yukarı Kükür Köyü Asmaca mevkiinde çıkan orman yangınında 200 hektardan fazla orman yandı. Meydana gelen yangında, aynı zamanda bir orman köyü olan Yukarı Kükürde evler yandı, bazı mahallerde yaşayanlar hayvanları ile birlikte tahliye edildi. Buna rağmen çok sayıda küçükbaş ve kümes hayvanının telef olmuş, meyve sebze bahçeleri, zeytinlikler, nar ağaçları yanmış veya zarar görmüştür.
1 Temmuz 2017 Cumartesi günü, sabah saatlerinde başlayan yangın, yerel basın organlarına ve görgü tanıklarının anlatımlarına göre elektrik hatlarındaki çarpışmalardan çıkmış, daha sonra rüzgârın da etkisiyle hızla yayılmış. Anamur Orman İşletmesine ait yangın söndürme ekipleri gelip, müdahale edinceye kadar ulaşılmasız zor dağlık araziye sıçramış.
Kükür ve Gülpınar Deresi civarı dünyada ender rastlanan bir tür kelebeklerin de yaşadığı yerlerdi. Ne yazık ki bu zenginlik de meydana gelen yangında yandı, bitti, kül oldu. Kükür Köyü ve çevresi dünyaca meşhur “Bayır Narı” ve “Kükür Narı”nın da anavatanıdır. Onlar da yok oldu. Bir yerde yangından sonra doğal hayatın eski haline gelmesi en az 40-50 yıl alıyor. Düşünenler için bir ömür geçmesi lazım.
Dört gün devam eden ve Yukarı Kükür Köyünün bir mahallesini yakıp, yıkıp, kül eden yangına Orman Genel Müdürlüğü ekip ve yangın söndürme araçları, yangın uçakları, yangın helikopterleri, Anamur Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, su arasözleri iş makineleri ve gönüllü vatandaşlar müdahale etmiş, insanüstü bir fedakârlık örneği göstererek yangını söndürebilmişlerdir.
Uzaydan NASA’ya ait uydu araçları tarafından da görüntülenen Kükür orman yangınına, elektrik hatlarından çıkan kıvılcımların neden olduğu iddia ediliyor. Gerekli bakım ve kontrolleri yapılmayan elektrik hatları ve tesisatları her mevsim çeşitli yangınlara neden olabiliyor. Bu bakımdan her zaman ve her yerde elektrik hatları ve tesisatlarına çok dikkat etmek ve gerekli tedbirlerin zamanında alınması gerekiyor. Elektrik kesinlikle ihmale gelmiyor.
Elbette orman yangınlarının daha pek çok sebepleri var. Ormanda yakılan her türlü ateş, tarla açmak ve temizlemek için yakılan ve sonradan kontrol edilemeyen ateşler, yollarda araçlardan meydana gelen yangınlar, sigara izmaritleri, cam şişe parçacıkları, kasıtlı patlamalar ve yakmalar gibi daha akla hayale gelmedik pek çok nedenle ormanlarımız, hayatımızı kolaylaştıran canlı yanıyor, kül olup gidiyor.
Unutmayalım, ateşle oyun olmaz, kontrolden çıkarsa yakar, yıkar geçer. Hele yanan bir de insanların köyleri, evleri ise yıkımı çok daha ağır oluyor. Yanan evlerde yaşanan, acı tatlı anılar, kapkara bir is ve duman oluyor. Manzara insanın yüreğini sızlatıyor.
Son olarak diyeceğimiz, artık bu yangın son olsun. Ormanlarımız yanmasın, yüreklerimiz sızlamasın.
Ağacı ve ormanı sevelim ve koruyalım.
Bu haber 1381 defa okunmuştur.