anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 19  
»Bugün 619  
»Toplam 14031037  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.145.60.166
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

NASIL OKUMALI (4)

Hüseyin DENİZ

24 A?ustos 2012, 16:42

Hüseyin DENİZ

          NASIL OKUMALI (4)

Şimdi gelin bireyin okuma tutumlarını ayrı ayrı masaya yatıralım. Bu tutumlar önemlidir. Ve bir tanesinin göz ardı edilmesi gerekir.

HIZLI OKUYABİLMELİDİR: Okuyucu eğer kekeleyerek, geri dönüşler yaparak, elle izleyerek okuyorsa bu durum onun okuma hızını düşürür. Okuma hızı düştükçe anlama kalitesi de düşer. Kişi ne kadar zeki olursa olsun yavaş okuyorsa bir eksiklik vardır. Ya sözcük dağarcığı yetersizdir, ya iyi konsantre olamıyordur ya da konuya yabancıdır.  Sözcükten ya da cümleden yazarın neyi kast ettiğini anlamayan beyin otomatik olarak okuma hızını düşürür. Tam anlaşılmayan bir sözcük cümlenin, eksik anlaşılan bir cümle ise paragrafın anlamını bulandırır. Bu da yazarın anlatmak istediği şeyin parazitli anlaşılmasına neden olur. Bunun sonucu da okumadan alınan keyfin azalması ve okumadan uzaklaşılmasıdır.

Özetle: Hızlı okumakla ilgili temel bilgileri ve okuma hızını arttırma yöntemlerini öğrenmelidir.

OKUMAKTAN ZEVK ALMALIDIR: Zorla yapılan okumadan alınan verim düşer. Bu yüzden özellikle öğrencilere zorla okuyacakları değil keyifle okuyacakları metinler önerilmelidir. Bazı büyükler ve öğretmenler yanlış bir uygulama yaparak, çocuklara Türk ve dünya klasiklerini önerirler. Okumanın zararlısı olmaz. Öğrenci veya kişi okusun da ne okursa okusun. Masaldan zevk alıyorsa, varsın masal okusun. Şiirden zevk alıyorsa şiir, romandan zevk alıyorsa roman okusun. Okumaktan tat alan kişi er veya geç sizin istediğiniz kitapları da okuyacaktır. Ama acele edip okuma zevkini kaçırmamak gerekir. Yoksa ömür boyu bir daha kitaba yanaşmaz. İki sayfalık bir metin okumak yerine iki kilometre yol yürümeyi tercih eder.

Özetle: “Şu kişi önerdi, sınavda soru çıkacak” gibi endişelerle sarmayan kitabı okumaya çalışmak yerine bizi sürükleyecek kitabı buluncaya kadar aramak gerekir.

ACELE EDİLMEMELİDİR: Hepimiz çocuklarımız bir an evvel alim olsun isteriz. Bu da bizi yanlışlara sürükler. Çocuklar küçük yaşlarda büyüklere özenirler. Babası kitap okuyorsa o da kitap okur. Babası sigara içiyorsa o da sigara içer. Ya da öğretmeni,  arkadaşı. Bu yüzden çocuklara iyi örnekler oluşturmaya çalışmakta yarar vardır. Çocuk okumaya başlamışsa ona küçük küçük tavsiyelerde bulunarak yardımcı olabiliriz.

Çocuklardan beklenen, yaşlarına uygun kitaplar okumalarıdır. Bırakınız işe Cin Ali’den başlasınlar. Masallar, öyküler okusunlar.  Kısacası onlara okuma zevki aşılayacak kitaplar veriniz ellerine. Gerekirse kendileri seçsinler kitaplarını. Onlarla okudukları kitaplar hakkında konuşunuz bol bol. Hele onu kitapçıları dolaşmaya kütüphaneleri gezmeye alıştırırsanız en büyük iyiliği yapmış olursunuz.

Özetle: İyi örnek olmak ve istediğimiz kitabı okuyacak birikim düzeyine gelinceye kadar sabırla beklenmelidir.

KİTAP SEÇİMİ: Genellikle öğrenciler veya okuyucular bir tavsiyeye göre kitap okuyorlar. Çocuklar öğretmenler tarafından istenen, biraz da baskılanan kitapları okuyor, öğretmen sıkılamadıkça da okumaya pek yanaşmıyorlar. Hatta bunun için kitap özetleri yayınlandı, internette boy boy çıkıyor. Ne anne baba, ne öğretmen, ne arkadaş kişinin okuma düzeyini bilebilir. Bunu en iyi bilen kişi kendisidir. Bu yüzden kitapçıları, sahafları ve kütüphaneleri bizzat okuyucun kendisi gezmeli, kitaplara dokunmalı, karıştırmalıdır. Bazı büyük kitapçılarda müşterinin kitabı oturup okumasına izin verilir. Kitapçılar da kütüphaneciler de okuyan kişiden kazanırlar. Bir tek güzel bölüm, kitabı almak ve baştan sona okumak için yeterlidir.

Özetle: Kitap seçmek arkadaş seçmek gibidir. Sizde ömür boyu izi kalacaktır.

KİTAPTAN YARARLANMA: Bazı kitaplar baştan sona not alınarak, önemli yerler işaretlenerek, sayfa kıyısına çıkmalar eklenerek okunur. Bazıları da fındık fıstık niyetine, içinden belli konulara bakılarak okunur. Bir kitabın içeriği hakkında bilgi edinmenin en kestirme yolu önsöz ve içindekiler kısmına bakmaktır. Buraya bakarak kitabın işimize mi yoksa zevkimize mi hitap ettiğini anlayabiliriz.

Yayınlanmış yüz binlerce kitap var. Biz kaderimizin ve olanaklarımızın elverdiği ölçüde bunlardan bir kısmını okuyabileceğiz. Bazılarının önsözünü okumak ya da içindekiler kısmına bakmak yeterlidir. Bazılarının da dip notlarına varıncaya kadar okunmalı, gerekirse not alınmalıdır.

Özetle: Bazı kitapların adları bile size yeni ufuklar açabilir.

Hüseyin DENİZ

Bu haber 2051 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir