anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 65  
»Bugün 1472  
»Toplam 14416798  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 13.58.245.32
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

HAYATIN GERÇEK TADI: BİR ÇİMDİK MÜZİK

Hüseyin DENİZ

11 Ocak 2013, 19:02

Hüseyin DENİZ

HAYATIN GERÇEK TADI: BİR ÇİMDİK MÜZİK

Bazı işyerlerinde görüyorum: insanlar radyolarını açmış, sesini ancak duyulabilecek biçimde ayarlamışlar. Bir taraftan müziklerini dinliyor, bir taraftan da işlerini yapıyorlar.

Bazı yerlerde ise ya müzik yok ya da en ucuz yabancı müzikleri açıp insanların kulaklarını sağır etmeye çalışıyorlar. Ticarethane mi yoksa diskotek mi belli değil. Bu durum özellikle AVM’lerde başımıza geliyor. Televizyon satan yerlerde kapalı mekânda insanı işyerine girdiğine gireceğine pişman ediyorlar.

Müziksiz bir hayat çok (ama çok) bayat. Müzik dinlenmeyen mekânları sağırların çalıştığı, sağırların yaşadığı bir yer olarak düşünüyorum. Oradaki insanlar ne kadar nasipsiz insanlardır yarabbi!

İnternet, her radyoya, her türlü müziğe serbestçe ve kolayca ulaştırıyor bizi. İnternet yoksa da el kadarcık bir radyo tüm dünyanın müziğini size istediğiniz kalitede getirebiliyor.

Ben aslında geleneksel müziğimizi dinliyorum. Ama insanların müzik tercihlerine içeriği ne olursa olsun saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Benim sorunum kulakları olmasına rağmen müzik dinlemeyen insanlarla.

Okullarımızdaki müzik derslerinin çalgı (enstrüman sözcüğünü sevmiyorum) çalmayı öğretmesini değil, müzik zevki edindirmesini ve bu zevki geniş kitlelere yaymasını bekliyoruz. Elbette özel yetenekleri keşfetmek, onları elden geldiğince geliştirmek de müzik öğretmeninin işi. Ama asıl iş onları her türlü müzikten tat alabilecek bir birikime sahip kılmak.

Burada hemen aklıma Kumluca Koleji’nin resim öğretmeni olan arkadaşımızın söyledikleri geliverdi. Sınıf Öğretmeni olduğu öğrencilerin velileri ile görüşmüş. Veliler “Biz Türkçe, Matematik, Fen derslerinin öğretmenleriyle görüşmek istiyoruz” diyorlarmış. Resim, müzik, beden eğitimi, teknoloji tasarım gibi dersler dersten sayılmıyor yani. Hâlbuki insanoğlunun beynini gürbüzleştiren dersler bilim dersleri ise, ruhunu güzelleştiren dersler de sanat dersleridir. İnsana yaşam gustosu kazandıran dersler de bunlardır.

Bence iyi müzik dinleyen kişi her şeyin iyisinden anlar. Müziği atlayan kişi ise en gözde mesleği de icra etse fasa fisodur. İyi müzik dinleyen kişi her şeyin iyisini bilir, arar ve kullanır.

Resimden, müzikten, şiirden, mizahtan tat almayan kişilere çok yazık. Konuyu bir fıkra ile bağlamak isterim:

Neyzen Tevfik Merhum olağanüstü bir ney ustasıymış(virtüöz). Coştu mu bir kenara oturur, neyi ile hasbıhal edermiş. Büyüklerin (ekabir) de bulunduğu bir mecliste ondan ney üflemesini isteyenleri kıramamış ve ney üflemeye başlamış. Tabii ki her ekâbir büyük olmuyor. Mecliste bulunanlar kaşık çatal sesleri arasında laflamaya devam etmişler. Üstat hemen ney üflemeyi bırakmış ve nükteyi patlatmış: “Benim neyim su içen eşeklere ıslık gibi gelir.”

SOMSÖZ: OKUMAK CEHALETİ ALIR…

 

Hüseyin DENİZ

Bu haber 2645 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    ANA-DOLU... ANADOLU...12 Ocak 2025

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir