anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 7  
»Bugün 429  
»Toplam 14019201  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.138.122.195
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLAÇ GİBİ KAVRAM: PARA YÖNETİMİ

Hüseyin DENİZ

24 May?s 2013, 20:22

Hüseyin DENİZ

         İLAÇ GİBİ KAVRAM: PARA YÖNETİMİ

Dişe dokunur bir şeyler bulabilmek için gazeteyi tarıyorum. Hem de ne tarama… Haberler, reklamlar, köşe yazıları, ilanlar, resimler… Gazeteye ödediğim parayı son kuruşuna kadar emiyorum. Maalesef farklı gazeteler okumak için zamanım ve imkanım yok. Deyim yerindeyse bir “medya kurdu” değilim. Ama aldığım gazeteyi de iyice okumaya çalışıyorum.

Gazeteye şöyle bir bakıp okuduğunu sananlar çok yanılıyor bence. Ne kadar zeki olursanız olun gündemi ne kadar yakından izlerseniz izleyin bir kez bakılıp bırakılan gazeteye ödenen paraya yazıktır.

İşin bir de “Ben kitap okuyorum, gazeteye gerek yok?” yanı var. Bu anlayış, özellikle okullarda okuyan öğrenim çağındaki kişileri körelten bir yaklaşım. Hele hele her gün yeni şeylerin keşfedildiği, yeni bakış açılarının ortaya çıktığı günümüzde böyle davranmak, insanın kısa sürede dinozorlaşmasına neden olabilir.

Bunları yazmamın nedeni Hürriyet gazetesinde Para Durumu başlığı altında yazılar yazan Özlem Denizmen’in yazısında geçen bir kavram: Finansal okuryazarlık. Denizmen bu yazısında uluslar arası bir toplantıdan söz ediyor ve bu toplantıda 8-18 yaş arası gençlerin bireysel yeteneklerini güçlendirmek, onları finansal okuryazar yapmak üzere çocuk hakları alanlarında dünyanın önde gelen isimlerin bir araya geldiğini belirtiyor. Organizasyonu oluşturan Jeroo Billimoria 160 milyon çocuktan gelen talep üzerine böyle bir organizasyon kurmuş. Denizmen, “Aslında bütün dünyada para sorunlarının kaynağı bizimle aynı. Para bizdeki gibi birçok ülkede tabu. Büyüklerde para bilinci olmadığı için bunu çocuklara da öğretemiyorlar” diye devam ediyor. Bir de “Kırmızı Kumbara” diye bir projeden söz ediyor. Bu projenin amacını da “çocuklara para bilincini geliştirmek, para kullanmayı ve birikim yapmayı öğretmek” olarak ifade ediyor.

Atalarımızın bir sözü var: “Evlenmesi bir alaca kuş, geçinmesi boran ile kış” derler. Parayı kazanmak bir bela, korumak bir bela, harcamak bin beladır. Muhakkak onun da püf noktaları vardır. Her ana-babanın çocuklarına daha erken yaşlarda para kazanmak kadar, parayı korumayı ve kullanmayı da öğretmesinde büyük yararlar vardır. Hele hele reklamlarla sadece evimize değil cebimize kadar giren ve “Bana ver! Bana ver! Bana da ver!” diye çığlık atan bunca kişi ve kurum varken böyle bir eğitim, hayati önem taşımaktadır.

SOMSÖZ: OKURYAZARLIK, “BİLMEK”TİR.

Hüseyin DENİZ

Bu haber 2181 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir