anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 40  
»Bugün 1072  
»Toplam 14386575  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.119.166.141
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

ÇOCUK EĞİTİMİNDE AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER IV

Mustafa KAYA

08 Temmuz 2012, 00:51

Mustafa KAYA

ÇOCUK EĞİTİMİNDE AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER IV

 

Çocuk eğitiminde takdir etmenin çocuk üzerinde ki etkisi oldukça büyük ve olumlu sonuçlar verir. Çocuklarımızı takdir ederken, sevgi gösterirken, mecburi temel ihtiyaçlarını karşılarken, arkadaşlık ve samimi duygumuzu gösterirken, geliştirici ve düzeltici davranış serilerken EVEREST TEPESİ kadar yüksek olalım. Eleştirirken, azarlarken, arzularına gereksiz karşı koyarken,ev içerisinde huzursuzluğumuzu sergilerken, tüm aileyi ve çocukları küçük ve hakir görürken de LÛT ÇUKURU  kadar engin olalım. Hangi durum ve şartta olursa olsun başkalarının yanında ve önünde eleştirmeyelim; iyi yönlerini ortaya koyalım ve takdir edelim.

 

Çocuk olsun veya herhangi bir kişi olsun, ona verilen önem onun kendini iyi hissetmesini oluşturur. Çocuklarımızın kendilerini iyi hissetmeleri için: Onlara sizi seviyoruz, size değer veriyoruz, siz bizim için çok değerli varlıklarsınız mesajlarını vermemiz lâzım. Çocuğun kendine güveni açısından ana ve babaların çocukları cani gönülden dinlemeleri gerekir.

 

Çocuklarımız bir şeyler anlatmaya başladıkları zaman sakının onları dinlememezlik yapmayalım. Eğer zaman yönünden çok kısıtlı bir duruma düşmüşsek,- “Çocuğum! Yeteri kadar dinleyecek zamanım olmadığı için seni sonra dinleyeceğim” deyip; mutlaka sözümüzde durarak onları dinleyecek zaman ayıralım. Çocuğu candan dinlemek çocukta cesaret ve güven duygusunu kazandırır Bu davranış çocuklarımızın kimlikli, kişilikli, uyumlu, deneni dinler, yanlışı doğruyu anlar olmalarını sağlar.

 

Bir çocuk her zaman suçlanır da davranış bozukluğu içine düşerse: ATATÜRK’Ü bile ben öldürdüm diyebilir. Yani sürekli suçlanan çocuk yapmamış olduğu suçları çabucak benimser, kendisini savunamaz, suçlu hisseder.

 

Bir önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum gibi bir çocuğun iyi yönde gelişmesinde aile, okul, öğretmenler, okul rehberlik servisleri birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekir. Onun için veliler okulun her çağrısına mutlaka katılmalı ve anlatılanları çok iyi kavrayıp, çocuk üzerinde uygulamaya almalıdırlar.

 

Çocuklarımızın herhangi bir konuda yapmaya çalıştıkları girişimlerini destekleyelim. Bununla birlikte kendi yapacakları ve yapmaya çalıştıkları işlere asla engel olmayalım. Çocuklarımıza verilen ödevleri çocuk televizyon seyrederken biz onun yerine yaparsak bu çocuğumuzun görev anlayışında olumsuzluk yaratır. Çocuğun yapmasına yardımcı olmak en uygun yol olur.

 

Çocuklarımız bir şeyi yapmaya çalışıyorlarsa asla engel olmayalım. Bir kısmını dökerse döksün yemeği kendisinin yemeye çalışmasına engel olmayalım. Ev içerisinde bir yerlere çıkmaya çalışırsa zarar verici değilse engellemeyelim. Elbiselerini kendisinin giymeye çalışmasına karşı çıkmayalım. Evimizin hiçbir eşyasını ve hiçbir odasını onlardan sakınmayalım. Onların deneme yanılma gibi öğrenme şekli olan hal ve hareketlerine destek olalım. Kendilerine zarar vermeyecek düşme, dökme,üzerlerini kirletme gibi hal ve hareketlerine asla kızmayalım. Ama doğrusunu yaptırmaya, yön vermeye dikkat edelim.  Önlerinde örnek davranışlar yapalım. Böyle davranıldığı zaman çocuk daha hızlı kavrar ve olumlu yönde gelişir.

 

Şunu unutmayalım ki: çocuklar özellikle küçük yaşlarda bilgilerini alırken söyleneni değil; ana- baba ve sevdiklerinin yaptıklarını taklit ederek öğrenirler.

 

Çocuklarımıza asla sen bunu beceremezsin duygusu aşılamayalım. Benim oğlum yapar, benim kızım bunun üstesinden gelir… gibi cesaretlendirici sözlerle destekçi olalım. Böyle davranmazsak çocuk kendisini ben işe yaramaz biriyim gibi algılar. Bu düşünce de çocuğu ümitsizliğe ve başarısızlığa sevk eder.

 

Çocuklara ev ortamında görev ve sorumluluk vermek çok önemlidir. Verilen görevler çocuğun yaşına, gelişimine, ilgi alanına uygun olmalıdır.

 

Çocuklarımızın yaptıkları başarıları kontrol ederken mutlaka başarılı ve iyi olan yönlerini öne çıkararak başlayalım. Daha işin başında başarısız yönlerini ortaya atarak; başarılı taraflarını görmezden gelirsek çocuğu ümitsizliğe veya vurdumduymazlığa itmiş oluruz. Başarılı taraflarını överken, başarısız tarafları için de şurasını şöyle yapsanız daha doğrusu olurdu veya daha da güzel sonuca varmış olurdunuz diyerek onları hem sevindirmeliyiz ve eğitmeliyiz.

 

Unutmayalım ki:

        “ÇOCUKLAR SEVGİNİN ÜRÜNLERİDİRLER”

 

Mustafa KAYA

Eğitimci/Yazar

Bu haber 2517 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    OLGUNLARDAN OLGUN SÖZLER22 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir