anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 35  
»Bugün 972  
»Toplam 14386475  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.133.113.24
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

ÇOCUK EĞİTİMİNDE AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER-1

Mustafa KAYA

29 Nisan 2012, 16:41

Mustafa KAYA

Toplumumuzun düzenli bir şekilde devam etmesi için yeni yetişen çocuklarımızı geleceğe iyi bir şekilde hazırlamamız gerekir. Eğer aileler olarak, eğitimciler olarak yetiştirdiğimiz nesil toplumumuzun özüne, inançlarımıza gelenek ve göreneklerimize, manevi değerlerimize, bizi biz yapan kurallara bağlı ve saygılı yetişmemişse ileriki bir zamanda yıkılıp yok olmamızın temellerini atmış oluruz.

 

Çocuklar her zaman geleceğin fidanlarıdır. Bu fidanlar yetiştirilirken bakımını iyi yapmaz, suyunu vermez, çürük olarak büyütürsek meyveleri de hastalıklı ve çürük olacaktır.

 

Çocuklarımızın kendine, ailesine, akrabalarına, komşularına, millete ve memlekete faydalı olması için mutlaka sağlıklı ve sıhhatli olması gerekir. Sıhhati ve sağlığı yerinde olmayan bir kişiyi ALLAH bile sorumlu tutmamaktadır. Yatakta hasta olarak yatmakta olan, kendisine hizmet edilmesini bekleyen bir kişinin kime hayrı olabilir.

 

Şunu unutmamak ve kabullenmek gerekir ki: Hiç hareket etmeyen, hiç yaramazlık yapmayan, hiç oyun oynamayan, hiç para istemeyen, ne söylersek itirazda bulunmayan karşımızda put misali duran, sessiz sedasız olan çocuklarımız iyi yetişmiş ve gelecek vadeden çocuklar olamazlar. Onlar da duyduklarını, düşündüklerini, hissettiklerini ortaya atabilecek ve bizimle paylaşabilecek, yerine göre savunmasını yapabilecek bir şekilde yetiştirilmelidirler.

 

Bir anne ve babanın yetişmekte olan çocuklarına sevgiden daha çok vereceği hiçbir şey olamaz. Bir bebeğe yiyeceğini, giyeceğini vermenin ötesinde verilecek sevgi ve ilgi her şeyin üstündedir. Ben çocuğumun her şeyini fazlasıyla karşılıyorum daha ne yapacağım demek çocuk eğitiminde hiç doğru değildir. Çocuklarımıza yüksek meblağda mal, mülk, arsa, unvan, sıfat, haddinden fazla para bırakmak yerine dürüst bir ahlâk ve kişilik bırakabilirsek daima daha da başarılı olacakları kesindir. Hele hele bıraktığımız mal ve mülkün içerisinde HARAM varsa mutlaka bir yerde yok olup gideceğini hiç unutmamamız gerekir.

 

Çocuklarımızı soru soran, konuşan, araştıran, atak, girişken, bir olayın nedenini ne içinini arayan, sorumluluk duygusu taşıyan haklılık ve haksızlık olaylarını kavrayabilen, haklı olduğunda konuşan, haksızlık yapmayan, dini değerlerine bağlı… kişiler olarak yetiştirirsek inanın ki: Peygamberimizin “İNSANLARIN EN HAYIRLISI İYİ BİR EVLAT YETİŞTİRENDİR.”  hadislerini yerine getirmiş oluruz. Buradan anlaşılıyor ki: Çocuklarımızı kendi ilgi ve kabiliyetlerini ortaya koyabilen, liderlik vasıflarını öne çıkarmasını bilen, var olan malını mülkünü koruyan, yok olanı kazanmaya çalışan kimlikli kişilikli özelliklerde yetiştirmeye çalışmamız en iyisi en doğrusudur.

 

Bir ev büyüklüğü kadar olan dünyamızda çocuklarımızı bizden koparmak isteyen ve evimizin en iyi köşelerini işgal etmiş olan televizyonlardan, sınır tanımayan internet sitelerinden, doğru ahlâk kuralları tanımayan gazete sayfalarından,  nereye gideceği belli olmayan yanlış sokak kültüründen çocuklarını kurtararak dürüst yetiştiren aileleri hem kutlamak; hem de kupa ile ödüllendirmek gerekir.

 

Çocuklarımızı yetiştirirken içinde bulunduğumuz yüzyılın şartlarını iyi kullanmak lâzım. Benim babam 94 yaşlarında vefat etti. Ben ise 60 yaşıma merdiven dayamışım. Babamın çocukluk ve gençlik yıllarında almış olduğu bilgiler ve terbiye metodunu ben de çocuklarıma aynen vermeye gayret etsem yüzyıla uymuş sayılmam. Elbette geçmişimizden alacağımız tecrübelerimiz, bilgilerimiz ve kültürümüz olacaktır. Onunda yararlı olan taraflarını asla ihmal etmemeliyiz. Burada MEVLANA’NIN “DÜN DÜNDE KALDI CANCAĞIZIM. BU GÜN YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LÂZIM” sözünün bu düşüncemizi tamamlar nitelikte olduğunu ifade edebilirim.

 

Dünyanın en büyük mutluluğu ve varlığı: Güçlü bir sağlık, iyi bir huzur ve geçinebilecek kadar bir gelire sahip olmaktır.

 

Çocuklarımıza değer verdiğimizi hem davranışlarımızda, hem konuşmalarımızda, hem bakışlarımızda, hem hayallerine saygı duymamızda,  hem arkadaş gibi davranmamızda, hem fazla kitap okuyup televizyonu az seyretmemizde, hem de onları takdir etmemizde açık açık göstermeliyiz.

 

ÇOCUKLAR NESLİN VE İNSANLIĞIN DEVAMIDIR. ONLARI İYİ YETİŞTİRELİM.

 

Mustafa KAYA

Bu haber 2281 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    OLGUNLARDAN OLGUN SÖZLER22 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir