anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 23  
»Bugün 1265  
»Toplam 14539102  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.14.83
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

FARELİ KÖYÜN KAVALCISI!...

Yakup BONCUK

02 Ocak 2015, 20:52

Yakup BONCUK

           FARELİ KÖYÜN KAVALCISI!..

 

Çocukluğunda birçok insan “Fareli Köyün Kavalcısı” hikâyesini okumuştur.

 

Hatırlatmak gerekirse..

 

Ortaçağ'da Aşağı-Saksonya Almanya'nın Hamelin (Hameln) kasabasında pek çok çocuğun evden ayrılarak, daha sonra ölümü ile ilgili bir efsane konusudur. Tam anlatımında, 16'ncı yüzyılda kasabada geçmektedir olay.

 

Bir gün Hamelin köyünü (yani kasabayı) fareler basar. Her yerde fareler vardır ve halkın bütün yiyeceğini tüketmektedirler. Halk bu durumda ne yapacağını bilemez ve köy fareli Köy olarak anılmaya başlar. Bir gün bu köye bir adam gelir. Kendisine bir torba altın verirlerse köyü farelerden kurtaracağını söyler. Köylüler o kadar çaresizdirler ki hemen aralarında gerekli parayı toplayıp köyün muhtarına verirler. Adam kavalını çıkarır ve o kadar güzel bir melodi çalar ki bütün fareler onu takip ederler. Adam onları köyün yakınındaki bir nehre götürür. Kavalcı nehirden yürüyerek geçer fakat ardından gelen fareler suda boğulurlar. Köy farelerden kurtulmuş olur. Adam köye altınlarını almak için döndüğünde muhtar nasılsa köyde fare kalmadığı için adama ödeme yapmak istemez ve altınları ona vermez. Bunun üzerine kavalcı tekrar kavalını çalarak yürümeye başlar. Bu sefer 130 tane çocuk onun peşinden gelir. Kavalcı onları yakındaki bir ormana götürür. Fakat kavalcı uyurken çocuklardan köyün yerini bilen biri kavalcının kavalını alır ve bütün çocukları tekrar köye götürür. Çocuklarının kaybolmasından çok endişelenen köylüler çocukları geri dönünce çok mutlu olurlar ve gerçeği öğrenince de köy muhtarına çok kızarlar. Sonunda kavalcıya altınlarını verirler.

 

&&&&&&&&&

 

Şimdilerde Tarsus’un Taşçılı köyüne ilk kez bir orkestra geliyor. Köyde kavaldan tutunda klarnete, kemana, piyanoya kadar birçok saz aletini çalıyorlar.. Hatta   Millete keman çalmasını gösteriyorlar..

 

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Tarsus'a bağlı Taşçılı köyünde (yeni adıyla  mahallesinde) ilkokul öğrencilerine ve velilere oda müziği ile şan konseri gerçekleştirmiş.. "Sanat her yerde" anlayışıyla  Taşçılı köyüne giden MDOB sanatçıları, oda müziği ve şan konseri verdikleri öğrencilere enstrümanlar hakkında bilgi de vermiştir..

 

Sanatçılar köye varınca, okulun hoparlöründen bir anons yapılmış. Böylece köylüler ve çocuklar okul bahçesinde toplanmış. 50 öğrencinin ilgiyle izlediği etkinliğe katılan veliler ve köyün yaşlıları da seslendirilen klasik müzik ve türkülere eşlik etmişler.

 

Düşünün bir kere..

 

Ne kadar değişik ve güzel bir gelişme değil mi?

 

Etkinlik kapsamında öğrenciler, ilk defa ellerine aldıkları keman, korna, yan flüt gibi enstrümanları kullanarak eğlenceli vakitler geçirirken köy sakinlerinden 76 yaşındaki Mehmet Özdemir de çaldığı çello ile tüm köy halkının alkışını  almıştır..

 

Köylülerin ve çocukların ilgiyle takip ettikleri bu etkinlikte MDOB solist sanatçıları, şef Anıl Aydın ile piyanist Irina Vitalina yönetiminde, Funda Hayfavi, Hasan Berk, Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı, Hakan Bölükbaşı, türküler ve aryalardan örnek sunarken, etkinlik sonrasında öğrencilere kırtasiye, oyuncak ve kıyafetlerin bulunduğu hediye paketleri dağıtılması da ayrı bir güzellik..

 

MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Aslı Utku Engin, gerçekleştirdikleri proje ile köy okulunda okuyan çocuklara sanatın lezzetini tattırdıklarını söyledi. Engin, "Amacımız 7'den 70'e herkese sanatı yaymak, bunu burada gerçekleştirdik ne mutlu bize"  demekte.

 

Taşçılı İlköğretim Okulu Müdürü Adem Kara ise MDOB ekibine teşekkür ederek öğrencilerin büyük ilgiyle dinlediği konserden haz duyduklarını aktardı. Ve köy sakinleri ise şan konserini ilk defa dinlediklerini ve çok beğendiklerini söylerken 2014 yılında bir ilki ve büyük bir güzelliği yaşamışlardır.

 

Haber e-mailimize düştüğünde okudum.  Önce güldüm, sonra düşündüm.

 

Aklıma hemen “Fareli Köyün Kavalcısı” geldi.

 

Yanlış anlaşılmasın, amacımız kimseyi kırmak ve yermek değil. Önemli olan burada köylülerin sanatla, kültürel etkinliklerle buluşturulmasıdır.. Bu da yeni proje ile gerçekleştirilmiş ve başarılı olmuştur..

 

70, 75, hatta 80 yaşındaki köylü bir vatandaşın eline saz aletlerinden Çello,  keman, yan flüt gibi müzik aletleri büyük ihtimalle ilk defa deyiyordur.

 

Saz ve kaval çalmasını bilen çoktur köylerde ama Çello’yi, kemanı belkide hayatlarında ilk kez görenler vardır..

 

Bu projeyi kim düşünmüş ve akıl etmişse gerçekten çok güzel bir proje olmuş. Haberi de e-mailimize atıldığında okuyunca gerçekten köylülerimiz adına mutlu da oldum. Sanırım onlarda mutlu olmuştur.

 

Temennim bu etkinliklerin 2015 yılında başka köylerde de devam ettirilmesidir.

 

Yakup BONCUK

Bu haber 2012 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    BOZYAZI'YA GEL24 Mart 2025

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir