anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 59  
»Bugün 1224  
»Toplam 14386727  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.225.54.199
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

MERSİN EDEBİYAT FESTİVALİNİN ARDINDAN

Çınar ARIKAN

15 Ocak 2023, 23:14

Çınar ARIKAN

           MERSİN EDEBİYAT FESTİVALİNİN ARDINDAN

13-14-15 Ocak 2023 tarihlerinde Mersin Büyükşehir Belediyesince bir “Edebiyat Festivali” düzenlendi. Üç Günlük program çeşitli, yazar, şair ve edebiyata gönül veren insanların katılımı ile gerçekleşti.

Bilindiği gibi Festival; zamanlaması(tarihi), ne kadar süreceği(süresi), yer(yapıldığı çevre), katılımcılar(net sayısı) ile katılacakların sayısı(tahmini) ve programı (özellikleri) önceden hazırlanan belirli bir konuda(dalda) özel ve önemli bir sanat gösterisidir.

Bu tanımdan yola çıkıldığında Mersin’de düzenlenen “Mersin Edebiyat Festivali” bu tanıma uygun düşen bir festivaldir. Biz tabi ki katılımcılık dışında kitap kapağımızla  kimseyle karşılaşamadık.

 

İçerikler farklı, hoşuma gitmeyen bazı hususlar olsa da bunu böyle tespit etmem  gerektiğini biliyorum. Belediye kendi fikir ve kültürel görüş yapısına uygun insanları elbette getirip, konuşturacak ve edebiyata onların katkı sunmalarını gözetecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi Mersin Büyükşehir Belediyesinin tüm Mersin halkının belediyesi olduğunu unutmamaktır. Her  görüşten edebiyatçı da festivalde yer alabilmelidir. Üç günlük program dolu dolu edebiyatcıların katılımı ile gerçekleşti. Güzeldi. Yararlandım. Bunu da belirtiyorum.

 

Sanat adına böyle bir festivalin ilkini gerçekleştirdiği için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap SEÇERİ kutlamak gereklidir. Ben Edebiyat dünyası adına kendisini kutluyorum. Bu festivalin geleneksel olarak devam etmesini, ettirmesini de istiyorum.

Sayın Burhanettin KOCAMAZ‘ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde “Türk Dünyası Tiyatro Festivali” vardı. Bunu da beğenerek izliyordum. Ancak bunun Vahap Başkan döneminde ihmal edilmesi geleneksel konumdan çıkarılması da beni üzmüştür.

Festival Komitesi Başkanı Sayın Prof. Dr. Cemal SAKALLI  açılış konuşmasında özetle (Bire bir yazdıklarım aynı olmasa bile aynı anlama gelmektedir): “Bu festival için Vahap SEÇER Başkanımız her türlü katkıyı vermiştir. O herşeyin güzel olması için desteği sağlamıştır. Hiç bir fedekarlıktan kaçınmamıştır. Bu festivalde bir hata ve eksiklik varsa Belediye Başkanımıza değil, bu hatadan beni sorumlu tutun” demiştir. Ben eksiklerden ve hatlardan bu yüzden Sayın SAKALLI’yı sorumlu tutuyorum.

Sayın SAKALLI Edebiyata Mersin’de hizmet eden yazar ve şairlerden söz ederken sayıyı 57 olarak verdi. Bir başka konuşmacı 60 dedi. Ben de diyorum ki bu sayı yüzlerle ifade edilir. Bu konuya da bir netlik kazandırılmalıdır.

            

 
            Festivalin bütünü üzerine söyleyecek fazla sözüm yok. Aksayan veya dikkat çekilmesi gereken konularda birkaç söz etmek istiyorum. Öncelikle takdirlerimi belirteyim;

1- Bu festivalin hazırlanmasında birçok sivil toplum kuruluşu ile Edebiyat derneklerinin festivale katkı sunmaları yerinde bir davranıştır.

2-Edebiyat kurumlarının festival kapsamında yarışmalar düzenlemesi yerindedir.

3-Değerli ve yetkin yazarların  getirilmesi Edebiyat adına takdir edilecek bir davranıştır.

4- Ödül ve plaketlerin verilmesi de güzel bir olaydır.

5-Mersin Halkının bu tür programlar yapıldıkça okumaya, dinlemeye olan ilgisi artacaktır.

6-Bu festivaller yeni şair, yazar ve araştırmacıların çıkmasına vesile olacaktır.

Eleştiri konusu olarak da Yazar Ahmet ÜMİT’in konuşmasından hareketle, “insanın eleştirilmesi gerekir.” Alınmak ve gücenmek edebiyatta olmaz. İnsanın olduğu yerde her türlü hatalar, günahlar ve güzellikler de olur.

 Festival öncesi STK’lar aracılığı ile “Mersin’den Edebiyatımıza Değer Katanlar” başlığında Mersin’de üç kitabı yayınlanmış olan yazar ve şairlerin kitap kapaklarının seçilerek kitap kapak sergisi yapılacağı belirtilmiştir. Bu konuda seçilen kitap kapakları salon dışında afişe edilerek sergilenmiştir. Yer seçimini beğenmesem de bunları sergilemek gurur vericidir. Bu kitap kapaklarının seçiminde bir komisyonun  bunları seçtiğini tahmin ediyorum. Bu komisyonun kriteri 3 kitabı olmanın dışında nedir hiç bilemedim ve bu komisyonun kimlerden oluştuğunu da bilmiyorum. Bu tür seçimlerde; Mersin’li veya Mersin’de eser veren yazar ve şairlerin kitap kapakları seçilirken belirli kriterlerin olması gerekir. Ben orada baskı adetleri 300-500 olan, içeriği de Mersin ile ilgili olmayan birçok kitap kapağı gördüm ve fotoğraflarını da çektim. Mersin’in öz değeri olan “Yörük Kültürü” ile ilgili öykülerin yayınlanmış olduğu “Yörük Göçü” adlı kitabın kapağının seçici kurulca elendiğine de şahit oldum. Çünkü nedense bu kitap kapağı o sergide yer almadı. “Taşeli’den Fıkra Tadında Hikayeler” adlı Taşeli yöresinin sonu ders verici ve gülümseten bir sonuçla biten hikayelerinin yer aldığı kitabın kapağını da göremedim. Oysa bu kitaplar seçici kurulun önüne gelmişti. Birçok tanıdığım insanın da kitap kapaklarının elendiğini gördüm duydum. Madem üç kitabı olan sair ve yazarlar diye bir kriter konuldu o zaman böyle bir festivalde mersinin bütün sair ve yazarlarına yer verilmeliydi. Seçici kurula tekrar seslenmek gerekirse;

a-Nasıl ve hangi kritere gore kitap kapaklarını seçtiniz ve elediniz? Tüm kitap kapaklarını bastırmak için gücünüz mü yetmedi

b- Kitap kapaklarını seçerken yörenin kültürel değerlerini ne kadar göz önünde bulundurdunuz?

c- Kitapların baskı sayılarını ve kaç defa basıldığını göz önünde bulundurdunuz mu?

ç- Mersin’i temsil noktasında kitapların içeriklerine bakıldı mı?

d-Komisyonunuzdan kaç kişi seçilen ve seçilmeyen kitap kapaklarının içini okudu?

Bundan sonra bu konularda titizlik gösterilmesini, festivale 1 ay kala bu tür organizasyonlar yapmak yerine daha titiz bir şekilde ve 3-5 ay öncesinden bu tür çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Sergilemeye almadığınız kitap kapaklarını almayış gerekçelerini  şeffaf bir şekilde yazar ve şairlere açıklamanızı bekleriz.

Ayrıca; bu festival kapsamında müzikler eşliğinde yerel şairlerin kendi şiirlerini okuduğu, her edebiyat derneğinden en az üç şairin katıldığı  bir şiir gecesi yapılmasını da beklerdik.

 Bu eleştiriyi yapan kişi kimdir diyenlere Edebiyat dünyası ile bağlarımı anlatmamda fayda var…

Ben kimim? Basılmış 5 adet öykü kitabım var. 2 tane derleme şiir kitabım. En az basılanı 1000 adet basıldı. 17 adet kitabın edittörlüğünü yaptım. Festivalde sergilenen çeşitli şairlere ait kitap kapakları arasında bulunan 3 adet kitabın da editörüyüm. 11 kitapta bölüm yazılarım yer alıyor. Birçok dergi ve gazetede yazılarım, hikayelerim, sohbetlerim, makale, araştırma ve röportajlarım yayımlandı. Azerbaycan, Kosova ve Kırgızistan’da hikayelerim gazete ve dergilerde yer aldı. İnternet’te 1 Gazetem, 1 Edebiyat dergim, 2 adet tranıtım sitem var. Yayın yönetmenlikleri tarafımdan yapılıyor. Ayrıca yayınlanan bir edebiyat dergisinin de yayın yönetmenliğini sürdürüyorum. Geçmişte gazete yazı işleri müdürlüğü ve 3 derginin yayın kurulunda bulundum. 6 adet belgesel filme senaryo yazdım. Çeşitli edebiyat derneklerinde görev aldım. 1977-78 yıllarında İçel Kültür Derneği Başkanlığı yaptım. Basıma hazır  4 tane eserim var. Yüzlerce seminer ve konferansta görev aldım. 43 yıl Milli Eğitim camiasında görev yapmış bir eğitimciyim.

Festival için emeği geçenleri tebrik ediyor, yaptığım eleştirel yaklaşımlara duyarlı olmanızı bekliyorum.

Çınar ARIKAN

Eğitimci-Yazar

Bu haber 633 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    OLGUNLARDAN OLGUN SÖZLER22 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir