anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 48  
»Bugün 721  
»Toplam 15348018  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 10.3.205.189
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

KORONAVİRÜS ve RAMAZAN

İ. Hakkı CENGİZ

30 Nisan 2020, 19:00

İ. Hakkı CENGİZ

                     KORONAVİRÜS ve RAMAZAN

Ramazan sessiz geçiyor!

Sessiz, yani olması gerektiği gibi…

“Oruç gizli bir ibadettir” diyor İslam.

“Gizli ibadet” sessizce olmalı… Allah’la senin aranda… Oruçlu olduğunu sadece Allah bilmeli… “Allah rızası için” oruç tutuyorsan bu yetmeli sana… Ötesi riya!

Elbette Ramazan’ın kendine has bir iklimi olmalı… Çok geniş ama sessiz bir hoşgörü havasını bütün insanlar hissetmeli, yaşamalı…

Samimi iftar ve sahur sohbetleri olmalı ekranlarda… Gerçek bilgelerin çıktığı ekranlar… Bir zamanlar, çok eskiden vardı… Severdim o sohbetleri… Hele dualarına katılmak, onlarla birlikte ellerimi açmak içimi sevinçli bir manevî havayla doldururdu.

Sonra, kimi ekranlar bilgelerin değil de astronomik ücretli suretlerinin çıktığı panayırlara dönüştü. Koronavirüs hepsini bitirdi… Bir-ikisi, kaldığı yerden devam etmeye çalışıyorsa da olmuyor… Eski havalarının esamisi yok.

Camiler kapalı… Haliyle, ilmî yetkilerinden hiç emin olamadığımız vaizlerin vaazları da yok.

Televizyonlarda, bir türlü bitmeyen, “Teravih namazı” tartışmaları da yok: Şart mıdır? Toplu kılınması mı gerekir? Evde kılınamaz mı? Tartışma noktalandı: Evde kılınabilir! Bitti.

Beş yıldızlı otellerin, yaldızlı avizeleri altında verilen şaşalı iftar sofraları yok… Kuş sütünün eksik olduğu iftar sofraları… Koronavirüs onları da bitirdi.   

Sahurda davul yok! Koronavirüsün en kıymetli ramazan hediyesi bu!

Davul; eskiden, saatlerin bulunmadığı, şehirlerin küçük ve tenha olduğu asırlarda gerekliydi belki! Ama milyonların yaşadığı ve her hanesinde düzinelerce dijital saatin bulunduğu günümüz kentlerinde buna gerek var mı?

O kalabalıklar içinde ne kadar hasta var? Kaç bebek, kaç yaşlı var? Vardiyadan gelip istirahat edecek çalışanlar var? Oruç tutmayanlar veya sahurunu kısa bir süre içinde yapıp istirahata çekilen, sabah işe gidecekler var? Davul gümbür gümbür çalarken bunları kimse dile getiremedi. Lâkin koronavirüs kökten çözdü.

Her şerde bir hayır vardır!

Ölümcül koronavirüs, ramazanı, olması gerektiği gibi yaşamamıza vesile oldu.

Sessizce!

 

İsmail Hakkı CENGİZ

hacengiz@gmail.com

Bu haber 1220 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Roma’nın Akdeniz’deki Hafızası: Anemurium06 May?s 2026

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir