anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 31  
»Bugün 296  
»Toplam 14567911  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.23.61.5
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

MOBBİNG BUNUN NERESİNDE?

Veli BİLİCİ

15 May?s 2014, 20:36

Veli BİLİCİ

MOBBİNG MOBBİNG; MOBBİNG BUNUN NERESİNDE?

İnsanın Türkçe, Türk Dili, Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe ve Sosyoloji derslerine olan ilgisi ilerleyen yıllarda okuma alışkanlığı ile doruğa ulaştığında artık kitap okuma sancıları insana ayrı bir tat, ayrı bir zevk ve katmerli bir mutluluk vermeye başlayacaktır. .. Oku, okuma… Her ne kadar Oku(ma) olumsuzluk çağrısı, mesajı veriyor gibi olsa da…. Biz o kavramı,  “oku” olarak algılarız… Oku…  Allah kelamı ….  Ya da emri…

Çok kitap okuyanların sorguya çekildiği zamanları yaşadığımız yıllar geride kaldı diyebilseydik keşke… İnsanların okudukları kitaplardan dolayı sorgulandığı, yargılandığı yıllar, aşağılandığı yıllar, horlandığı yıllar, yıllanmış yıllar…. Geride de kalmasaydı…

Öğrenim ve meslek hayatımız boyunca yaşadığımız, yaşanmış, yaşandığına şahit olunan o kadar çok mobbing örnekleri var ki bunun adına psikolojik baskı densin, taciz densin, kötü muamele densin, şiddet densin,  ayrımcılık densin, hakaret densin, görev yeri değişikliği densin, tutanak tutulması densin, maddi karşılığı olan görev verilmemesi densin(sınav ve komisyon görevleri), yasal hakların kullandırılmaması densin, iftira densin, fiziksel şiddet densin veya cinsel taciz densin, kadın olsun, erkek olsun bu tür fiillerle karşılaşmayan insan hemen hemen yok gibidir… Yetersiz yöneticilerin mobbing olaylarını artırdığı konusundaki sav bugün berrak olmasa bile iyi niyetle yapılan araştırma anketlerine verilen samimi ve dürüst cevaplar, bu realiteyi gündeme taşımaktadır.  Devletin  2011 yılının başından buyana uygulamaya koyduğu "Alo 170" hattının da bu tür davranışları azaltacağına inanmamakla beraber Devletin el attığı aile içi şiddet olaylarının öldürmelerle sonuçlanmasına işaret eden medya haberleri oldukça manidardır. Bu türden problemler/mobbingler ancak yetkin, özgüveni olan, güçlü, donanımlı yöneticilerle çözüme ulaşabilir.

MOBBİNGE MARUZ KALAN LİSE ÖĞRENCİSİ  

Lise son sınıf öğrencisi H.H.(o zaman liselerin öğrenim süresi üç yıldı), Mahcup bir edayla anlatıyordu;

        “Abi, nasıl diyeceğimi bilemiyorum, okumak için sizden aldığım Ha Babam Sınıfı’nı (kitabı kastederek) okul müdürümüz elimden aldı yırtık yırtık edip sobaya attı” …. Çok mahcubum…. Yenisini alıp getireceğim… “

        Rifat Ilgaz’ın Ha Babam Sınıfı. Vay anam vay. İleri görüşlülükten, aydınlanmaktan, aydınlatmaktan ve aydın olmaktan dem vuran müdürün fiiliyatı mobbing midir? Mobbing bunun neresinde?

        OKUMA ALIŞKANLIĞININ DORUĞUNDA MOBBİNG 

        Okuma alışkanlığını kazanalı yıllar olmuş bir matematik öğretmeni yönettiği kurumunun başında fırsat buldukça kitap okumaya vakit ayırıyordu. Eşi, her fırsatta kitabı bırakıp işlerle ilgilenmesini hatırlatıyordu kendisine… O ise işlerini layıkıyla yapıyor ve işlerinden zaman buldukça da  okumaya vakit ayırıyordu. Yine böyle bir okuma sevdası girdabındaydı…   “Küçük Şeyler” adlı kitapla… Küçük Şeyler, Üstün Dökmen’in bir seri  eseri….

        Komşu Köyün Delisi ile Nokta Nokta Hanım’ın Hayatı” adlı eserini de okumak istediğine dair konuşması üzerine B.B. çantasından çıkartarak “sizde kalabilir” diyerek uzattığı kitabı sevinçle aldı.. Ertesi gün işyerinde karşılaştıklarında şiddetin izi yüzüne, gözüne resmedilmişti… Mobbing bunun neresinde?

        OKUMA SEVDALISINA MOBBİNG

        Beyefendi hayli gergin bir vaziyette B.B. yanına yaklaştı açtı ağzını yumdu gözünü; “Beyefendi, ne o liseli gençler gibi birbirinize kitap alıp veriyorsunuz? Bir daha olmasın bak böyle şeyler… Bir de kitabın içerisine notlar yazmak… Onlar neyin nesi Allah aşkına? Bir daha görmeyeyim seni de Onu da….  Elimden bir  kaza çıkacak….” Bu sözler söylenirken sanki kelimeler dişlerinin arasında öğütülerek çıkıyordu… Un ufak… Şeriatın gözü kızgındı…  Şaşkındı B.B. Şaşkındı ama ne demek istediğini anlamıştı, ikram edilen çayı masada bırakarak oradan ayrıldı.. Doğru da yaptı..Şeriatın gözü kızgındı… Söyleniyordu içinden, “kitaplara not düşmek, önemsediğin yerlerin altını çizmek… Kitap okumak, kitap okut(mak)…, Senin neyineydi…” Her ihtimali değerlendirdi izahata gerek kalmamıştı ama aklıselim bir dostla paylaşma ihtiyacını duydu ve ihtiyaten F.Ş. ile paylaştı, sadece gözleriyle,  her ihtimale karşı… Mobbing bunun neresinde?

                       Veli BİLİCİ/Mersin

Bu haber 2101 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    İLAHİ İŞIQ - İLAHİ IŞIK07 Nisan 2025

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir