anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 37  
»Bugün 309  
»Toplam 14567924  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.141.31.156
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

IĞDIR İLKOKULU - ORTAOKULU KÜTÜPHANESİ

Veli BİLİCİ

22 May?s 2013, 22:49

Veli BİLİCİ

MERSİN İLİ AKDENİZ İLÇESİ IĞDIR İLKOKULU–ORTAOKULU KÜTÜPHANESİ
Iğdır İlkokulu-Ortaokulu yöneticileri, öğretmenleri, diğer personelleri ve kantin işletmecisi ile tanışmamız yağışlı, rüzgarlı ve soğuk bir 19 Aralık 2012 Çarşamba gününde olmuştu. Bütün çalışanları genç ve dinamik, bir o kadar da heyecanlı ve istekli olan Iğdır İlkokul-Ortaokulu Müdürlüğü çalışanlarının aralarındaki birlik beraberlik ve grup dinamiğini görmemek imkânsızdı…  Hatta okulun kantin işletmecisi Ali PAKET de bu grup dinamiğine kendini kaptırmış gidiyordu. Taşıma işini üstlenen “Servis Amcalar”, onlar da bu akımın etkisindeydiler.  19 Aralık 2012 Çarşamba günü geriden izlediğimde “müthiş bir tablo” dedim, kendi kendime… Müthiş bir tablo…
Hani derler ya “Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir” diye. Çok değil,  4 ay 11 gün sonra tekrar rutin rehberlik ve teftiş amaçlı çalışma ziyareti anında, Iğdır İlkokul-Ortaokulu’nda grup dinamiğinin tavan yaptığının, daha da güçlü haliyle sergilendiğini görmenin ve bu mutluluğu sizlerle paylaşmanın hazzını yaşamak bir eğitimcinin hayatının en güzel anıları arasında yerini alması demektir.
Burada söze anı diyerek başlansa da aslında eğitim bilimciler eğitim müfettişlerinin görevlerini sayarken, “eğitim girişimi ile ilgili herkese okuldaki başarıları anlatmak ve tanıtmaktır”(1) şeklindeki son maddeye dayanarak; Iğdır İlkokul-Ortaokulu’nda yapılan güzel çalışmayı ziyaret ettiğimiz çevredeki eğitim kurumları yöneticilerine ve öğretmenlerine anlatmak ve tanıtmak, onlarda da benzer heyecanların oluşmasını sağlamaktır. Bir kıvılcıma sebep olursam mutlu olacağım. Aslında demokratik insan ilişkileri açısından uygulanan teftişte  yöneticileri ve öğretmenleri eyleme geçirebilmek için onların duygu ve heyecanlarını dikkate almak gerektiğinden(2) hareketle bir okul müdürünün çok kıt imkanlarına rağmen birlikte çalıştığı Türkçe Öğretmenleri Şerif KARAKOÇ ve Meltem KARAKOÇ olmak üzere, Okul Aile Birliği (OAB) Başkanı Turgay MADEN, Toplum Destekli Polis Memuru Mustafa Fikret CİVAN, okulun  tüm öğretmenlerini, öğrencilerini, okul çevresini,ve kendi sosyal çevresini harekete geçirerek oluşturduğu ve 25 Nisan 2013 tarihinde güzel bir etkinlik düzenleyerek açılışı yapılan,  yaklaşık 5000 kitabı bünyesinde toplayan  ve devam eden kitap bağışlarıyla  her geçen gün kitap sayısı hızla artan okul kütüphanesinden bahsediyorum… Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Kütüphanesi’nin öğrencilere ve çevre sakinlerine,  “merhaba” diyerek göz kırpışını eğitimde iyi örnekler olarak algılayıp, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Hakkında kısa ve öz bir bilgi;
Iğdır İlkokulu-Ortaokulu;
Yerleşim Yeri          ; Köy
İlçe Merkezine Uzaklığı; 20 Km. (Merkez İlçe)
İl Merkezine Uzaklığı    ; 20 Km. (Büyükşehir)
Dört  ana binada, toplam 16 derslikte  15 kadrolu  öğretmen, 2 ücretli öğretmen ve 298 öğrenci ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir. Normal eğitim uygulanmaktadır. Çevrenin taşıma merkezi durumundadır. Okulda çevre şartlarına göre sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Çevrenin eğitim merkezi olması yönünde tüm personel işbirliği içerisinde, çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürmektedirler.
       
Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Ana Bina Giriş Kapısı
 
 Personeller Toplu Halde
OKULDA BİR KÜTÜPHANE KURULMASI FİKRİNİN DOĞUŞU;
Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu kurum olarak tamamen genç ve dinamik bir yönetici ve öğretmen kadrosunu bünyesinde toplamış haliyle göz dolmaktadır. Bünyesinde barındırdığı bu kadro içindeki öğretmenler, adeta okul yönetimine sürekli ürettikleri fikirleriyle katkı sunma yarışındadırlar. Bu katkı sunma yarışından bir tanesi ve en önemlisi diyebileceğimiz “Okul Kütüphanesi” açılması yönündeki girişimleridir.
        Bu fikri ortaya atıp, olgunlaştırıp, karar verip, neler yapılabileceğine dair planlama yaparak aralarında görev dağılımı yapmaları, işbirliği sağlamaları(eşgüdüm-koordinasyon), kitap bağışına ilgiyi artırma amaçlı olarak insanları kişisel çabaları-gayretleri ile  etkilemeleri, iyi bir iletişim ağı kurmaları ve amaçlarına ulaşıp ulaşamadıkları yönünde bir değerlendirme amacıyla her hangi bir “Yönetim Süreçleri/karar süreçleri”” ile ilgili bir yol izleneceğine dair yol haritası çıkarmalarına bakılırsa bir Profesyonel edasıyla işleri bitirerek kütüphaneyi hayata geçirmeleri, eğitim-öğretim kadrolarında sık gözlenmeye başlanan tükenmişlik kaygısını biraz olsun gidermektedir. Gelecek açısından umut vermektedir.
Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Müdürlüğünün 13 Şubat 2013 tarihinde yaptığı sene ortası öğretmenler kurulu toplantısında alınan   kararlar arasında 6.sırada görüşülüp karara varılan; zemin katta bulunan araç-gereç odasının kütüphaneye dönüştürülmesi ve “Kütüphane kurulması” yönünde alınan karar kütüphane kurulması yönünde atılan ilk adımdır.
Kütüphane Kurulması yönünde alınan karar 13.02.2013 tarih ve 44 nolu karar;
    
 
       
Bağış yoluyla gelen kitaplar öğretmenlerin rehberliğinde tasnif edilip  ve raflara dizilmesi
 
Iğdır İlkokulu-Ortaokulu kütüphanesi açılışından fotoğraflar;
 
 
Iğdır Köyü sakinlerinden  açılışta halk oyunları gösterisi
 
Fotoğrafta, kütüphanenin mimarları olan Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Öğretmenleri bir kütüphane açmanın haklı gururunu yaşıyorlar.

“Türkçe Öğretmeni Şerif KARAKOÇ, kütüphanenin kuruluş aşamalarını şöyle rapor etmektedir;

 

     

 

“Kütüphanenin Kuruluş Aşamalarına Dair Rapordur:

 

1.   Her şey bir cümle ile başladı 13 şubat 2013'TE 2. Dönem öğretmenler kurulu toplantısında:" Türkçe öğretmenleri olarak biz kütüphane istiyoruz, Ahmet Hocam!" şeklindeki isteğine cevap veren okul müdürü Ahmet İĞRET, ” her türlü desteğe hazırım.” Dedi ve başta okul müdürü Ahmet İĞRET ve Türkçe Öğretmenleri Meltem KARAKOÇ ve Şerif  KARAKOÇ’un sorumluluğunda seferberlik başladı.

2.   Öncelikle okuldaki öğretmenler maddi olarak katkıda bulundu, veli ve öğrencilerin,  kantin işletmecisinin, taşıma işini yapan şoförlerin de desteği ile toplam 600 TL  toplandı.

3.   Okuldaki öğrencilerimizin ve köy halkının evlerindeki kitaplarını okula bağışlamaları için kampanya başlatıldı. Hazırlanan afişlerle kütüphane kurma seferberliği köy halkına ve velilere duyuruldu. Yapılan veli toplantısında öğretmenlerin ikna edici konuşmaları  ve  Köy imamının da desteği ile köy halkı bu konuda bilinçlendirildi. Bu yolla 1000 kitap toplandı.

4.   Türkçe öğretmenleri sanal ortamda da kampanya başlattı. Kitap bağış sitelerine ilanlar verildi. Yayınevlerinin e-postalarına mesajlar atıldı. Bu sayede birkaç duyarlı vatandaş ve yayınevinden kitap bağışları geldi. Türkçe öğretmeni Şerif KARAKOÇ’un daha önce görev yaptığı  Ankara’nın Çamlıdere İlçesi Merkez Atatürk Ortaokulu öğrencileri kitap toplama kampanyası başlattı. Sanal ortamdaki çalışmalar sonucunda 500 kitap toplandı.

5.   Bu arada daha önce fen ve teknoloji sınıfı olarak kullanılan fakat atıl durumda olan sınıfa  kütüphane kurulması için gerekli çalışmalar başladı. Öncelikle temizlik ve  akabinde badana işlemleri yapıldı. Pencere ve kapı boyandı. Zemine okul müdürü Ahmet İĞRET’in çalışmaları ile parke döşendi. Klima takıldı. Perde takıldı. Okulda mevcut olan 5 raf kütüphaneye yerleştirildi. Bilgisayar kuruldu ve kütüphane programı oluşturuldu.

6.   Okulumuzda toplanan 600 TL  ile Türkçe öğretmenlerinin özel olarak seçtiği çeşitli setlerden oluşan 500 adet kitap satın alındı.

7.   Toplanan ve satın alınan kitapların ciltlenmesi ve demirbaş işlemleri öğrencilerin de desteği ile yapıldı.

8.   Okul Müdürü Ahmet İĞRET tarafından, kütüphane için 1 adet toplantı masası ve 20 adet sandalye temin edildi.

9.   Okul müdürü Ahmet İĞRET, Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne e-posta atarak kütüphane için destek talebinde bulundu. Bu talebimizi dikkate alan mersin toplum destekli şube polisleri çalışmalara hemen başladı. 24 Kasım İlkokulu’nda okulumuz için kitap toplama kampanyası başlatıldı. Bu kampanya sonucunda çoğunluğu ilkokul öğrencilerine yönelik olarak toplam 3000 kitap toplandı.

10.              3000 kitap sonucunda yeni raf ihtiyacı ortaya çıkmıştı, Okul Müdürü Ahmet İĞRET, 5 adet yeni raf yaptırıldı.

11.              Türkçe öğretmenleri kitapları tasnif etmiş, demirbaş işlemleri tamamlanarak, 500 adet üye kartı bastırıldı ve öğrenciler üye olarak kayıt edildi. Okul dışından bulunan çevre sakinlerinden isteyen herkesin yararlanabileceği duyuruldu.

12.              25 nisan 2013’ te toplam 5023 kitaptan oluşan kütüphanemizin açılışı büyük bir şenlik havası içerisinde yapıldı. 24 Kasım İlkokulu öğrenci ve velileri (200 kişi), Toplum Destekli Polis Şubesi personeli, orkestrası, Emniyet Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün katılımıyla, öğretmenlerimizin gösterdiği büyük çabalar, okul-aile birliği ve velilerimizin yemekli desteği , kantin işletmecisi Ali PAKET’in gayretleri ile  davul-zurna eşliğinde; kısacası yemekli, şarkılı, türkülü, oyunlu, eğlenceli  bir açılış yapılarak okulumuz kütüphanesi hizmete sunuldu.

13.              Okulumuz ve öğrencilerimiz için çok önemli, bizce  çok kıymetli olan bu proje 70 gün gibi kısa bir sürede el birliği ve gönül birliği ile tamamlandı.

14.              Sıradaki projemiz ise okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini öğrencilerimize kazandırmaktır.”

   Sonuç Olarak;
Okulda “Kütüphane açılması” fikri  ikinci dönem öğretmenler kurulu toplantısında ileri sürülmüş ve hayli önemli bulunarak kabul ve destek görmüş. Yakın çevreden ve uzaklardan bağış yoluyla gelen kitaplarla oluşturulan Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu kütüphanesinin oluşturulması için yola çıkış hikayelerini dinlediğimde;
Prof.Dr.Üstün DÖKMEN’in;     
       “Eğer çocukların ve gençlerin yeterli miktarda ve gerekli kalitede kitap okumalarını istiyorsak, modelden öğrenmelerini sağlayacak ortamı hazırlamalıyız. Çocukların  okumayı modelden öğrenebilecekleri  ilk ve en önemli ortam ailedir.” Şeklindeki sözünü hatırlayıp bu güzel modelden öğrenme ile ilgili olarak gösterilen “aile” kavramını yalnız bırakmadan, aileden sonra hemen etkin görev alan ve rol model öğretmen kavramı ile destekleyerek sadece aile ile olmuyor model alınan öğretmenin de okuması gerekir.
       Yedi Meşaleciler ve Serveti Finun Dergisi kurucu ve yazarlarından Cevdet Kudret’in;
“Okullarda hiçbir şey öğretilmesin ama hiçbir şey; okuma alışkanlığı verilsin yeter.” 
       Amerika da eğitim sisteminin babası olarak tanınan  Horace Mann’ın;
“ Kitap okumayı alışkanlık olarak vermeyen bir eğitim sistemi, soğuk demiri dövüyor gibidir.”
          Şeklindeki görüşlerini sizlerle paylaşmayı arzu ettim, eğitimde iyi örnekler adına.
        
           Ortam hazır, kitaplar hazır, model öğretmenler hazır, bundan sonrası aile desteğini de alan öğrencinin harekete geçmesidir. İşin sırrı öğrencilerimizde olacaktır. Haydi gençler, haydi sevgili öğrenciler, geleceğe örnek olun, model olun, mutlu olun ve  büyükleri mutlu edin…
        Sevgili öğrenciler ve kıymetli öğretmenler, Iğdır İlkokulu-Ortaokulu’nda  “Şimdi okuma zamanı”.
        Mersin İli, Akdeniz İlçesi Iğdır İlkokulu-Ortaokulu Müdürlüğü’nde görevli yönetici ve öğretmenlerin kısa sürede düşünceden hayata geçirilen bu güzel çalışmanın, çevrede bulunan ve “kütüphane kurmayı düşünüyoruz” diyen okul yöneticilerine ve öğretmenlerimiz için neden bir işaret fişeği olmasın? 
         Henüz bir kütüphanesi olmayan okul yöneticileri ve öğretmenleri Eylül’ü bekleme, “Şimdi kütüphane kurma zamanı”
Veli BİLİCİ  
Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü
Eğitim Müfettişi
            Not:Bu tür orjini size ait olan ya da sizin tarafınızdan gözlenen,  iyi örnek olarak bulduğunuz/gördüğünüz yaşantılara dair örneklerinizi; veli.bilici@hotmail.com adresine göndererek paylaşılmasına katkı sağlamaya ne dersiniz?

­­Kaynak ;

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________

1- J.Gwyn, Theory and Practice of Supervision, Dodd Mead, New York 1961, s.21-23

2- Bursalıoğlu  Ziya, Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış (17. Baskı). Ankara 2012, s.127

Bu haber 5753 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    İLAHİ İŞIQ - İLAHİ IŞIK07 Nisan 2025

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir