anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 31  
»Bugün 1108  
»Toplam 14353053  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.14.82
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

Şiir Cin/ayetleri Üzerine

Mehmet Ş.OGLU

29 May?s 2012, 16:41

Mehmet Ş.OGLU

     Sadece Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kitap çıkaran şair, yazar, araştırmacı kişilerin değil, kendi yöremizde kitap çıkaran şair, yazar, araştırmacıların kitaplarını da hep merak ettim. Bu meraktan olsa gerek, elime geçen her kitabı ilk fırsatta okumaya çalışıyorum.

                             ***

     Anamurlu şair, hemşerimiz, Barış Erdoğan’ın ilk kitabı “Kuş Kıyamet”in ardından ikinci şiir kitabı “Şiir Cin/ayetleri” geçtiğimiz mart ay’ında Artshop etiketiyle 160 sayfa olarak çıktı. 137 şiirin yer aldığı kitapta ilginç şiirler şiir severleri selâmlıyor.

            

    

     Açıkçası, kitabı okumaya başladığım andan itibaren elimden düşüremedim. Kitabı bırakmak istesen bile kitabın içindeki şiirler seni bırakmıyor. İllâki kenetliyor sayfalara ister istemez insanı.

                             ***

     Bazen “Ege”de, bazen “Akdeniz”de, bazen “Anadolu”nun farklı bir köşesinde, bazen de “Dünya”nın farklı coğrafyalarından sesler getiriyor şiirlerinde bize Barış Erdoğan.

     Son derece sağlam yapılı şiirler oluşturmuş kitabın iskeletini. Kitaptaki şiirler, diri, canlı, özgün, tok sesli...

                             ***

     Peki, Anamurlu şair, hemşerimiz dediğimiz “Barış Erdoğan kimdir?”(*). Buyurun hep birlikte “Barış Erdoğan kimdir?” sorusunun cevabını kendisinden dinleyelim:  “Ailenin en güvenilir, en becerikli çocuğu... Kalabalık bir aileden gelme. Sorunlarla cebelleşme. Müthiş bir sorumluluk duygusu hissetme… Duygusal ama aklın ölçülerinde kalma… İlk, orta ve lisede göze batmasa da şiirin gücüne inanan. Uzun yolculukları seven... Düşünmek için okul-köy yolunu dolmuşla gitmeyen. Babanın en yakın dostu. Dil’e verdiği önem yüzünden doğduğu köydeki insanlara yaban kalan... Deniz... Yemyeşil doğa... Hep uyumlu. Kimseyi kırmayan. Dostoyevski’nin Karamazov’undaki rahip olmayan, isteyen kahramanla özdeşleşen. Sait Faik’i, Çehov’u erken keşfeden. Bütün şairlerin sofralarında buluşan... Haşim’le şiirin tadına varan... Uzaklara kaçma isteği. Kendi kendisiyle yetinen... Üniversite yıllarında aç kalma uğruna parasını kitaplara yatıran. Şiirlerinde mükemmeli bulmak için F. Hüsnü Dağlarca disiplini isteyen. Âşk, sevgi, insan öğesini temel alan... Ruhunu doyurmak için şiir yazan... Yahya Kemal’in felsefesini güttüğü için kitap çıkarmayı düşünmeyen. Israrlara dayanamadığı için kitap çıkaran... İstanbul âşığı... Akdeniz sevdâlısı... Batı hayranı... Dününü unutmayan. Denizden çok deniz sözcüğünü seven…”

                             ***

     Kitabın hemen girişinde “Şiir, ya bir cin/ayet işleme/ ya da bir cin/ayet çözme işiymiş” diyor Erdoğan. Tadına doyum olmayan şiirlerinden oluşan “Şiir Cin/ayetleri” kitabından seçtiğim şiirlerden bazılarını sizlere sunuyorum.

 

                

 

                             ***

     “son kez de sığınamadık/ çarpan hep dalgamızdı kayalıklara/ köpük köpük/ üstelik yaz/ gücümüz kalmadı titreyerek çekilmelere/ son arzular sorulsun istenir celladına// kim bırakıp gider şimdi gül kokulu bir dünyada seni/ sarılmaz yaralarımda göz/ yazgımda can alan heyelan, ocağıma yığılansın/ oysa rüyalarımda azelya katmerleri/ ardına düştüğüm mahmur çiçeğiydin/ şimdi oyası şiir kokan merivasın// şimdi habersiz çekip gitsen bu topraklardan/ sarı glayöller yığılır kapıma gitme/ kıskançlık Habil hiddetinde, önlenmez/ dilekler yüz parça, okunmaz/ yetmez köşklere nakkaş, yetiş hançer şirin’de/ feryat ferhatlaşmadan” (Oyası Şiir Kokan Kadın-sayfa 13)

                             ***

     “bundan sonra akdenizli sevmem dostlar/ yazları kurak/ doyuramam// hangi resimlerde yeşildi düşüncesi akdenizlinin/ karartma gecelerinden çıkamamış// bütün akdenizliler tepeden tırnağa aşık derler/ barıştan söz etmezler/ savaşırlar// eylül sonu üveyikler iner akdeniz’e sırılsıklam aşık// son tüy kıpkırmızı// krizantem takma dedim akdenizlim yakana/ alev alır gömlekler/ söndüremem// camlar ardında kalan kadınlar da var akdeniz’de/ umutları cam kesiği// sade giyinen kadınları severim bilirsiniz şiirden/ sakalım dökülmeden okşasınlar/ dirileyim” (Bundan Sonra Akdenizli Sevmem-Sayfa 16)

                             ***

     “kaynayan süttür aşk/ erken indirme ocaktan, kırılmamıştır mikrobu/ çok kaynatma kalmaz tadı tuzu// dalda meyvedir aşk/ erken koparsa hamdır, insanın da hamı olmaz/ dalında kızarmasına izin verirsen kuşlar dadanır// çölde kuyudur aşk/ kaz kaz bulunmaz dibi, hasret kalırsın suya/ deşmezsen kumu, aşk çölünde kurursun// kapağı açılmış kitaptır aşk/ ilk sayfa yüz akıdır yaşayana, önsözlerde kalma// son sayfaya yaklaşma tadı uçar// akan sudur aşk/ kaynağındadır kana kana içilecek suyu/ akıp gittiği topraklarda paylaşılır bin bir kolda// bakan gözdür aşk/ ışığında yıkanırsın, sana akmışsa bir başka mahzun/ kapanmaya yüz tutmuşsa başka gözlerde ara” (Kaynayan Süttür Aşk-Sayfa 58)

                             ***

     “toprak bu/ nasıl da kucaklar nasıl da sarar derinden/ geceden beri kendini yaran sabanı// yatak bu/ nasıl da yol verir damlasını bırakmaz kininden/ ezelden beri kendini sulayan ırmağı// duman bu/ nasıl da boğar nasıl da kara çıkarır yüzünü ferinden/ geceden beri kendini gökyüzüne buluşturan ocağı// kadın bu/ nasılda sever nasıl da koklar gönülden/ geceden beri kendini yakan adamı” (Kadın Bu-Sayfa 82)

 

     “şiir kardeş kokusudur/ yorganlara sinen/ uzaktan alınır// şiir kadın kokusudur/ urganlara sinen/ kızaktan bilinir// kimi kadın şiir yazar/ kimi şiir gibi bakar/ sen hangisisin// şiir sevgilidir/ haydi toptan ateş bahçesine” (Şiir Kardeş Kokusudur-Sayfa 109)

                             ***

    Kitaptaki her şiir, ayrı bir güzellik sunuyor okuyana. “Şiir Cin/ayetleri” bitince “keşke” bitmeseydi denilebilecek bir kitap. Şiire gönül veren, şiiri seven, şiirsiz yapamayanlara Barış Erdoğan’ın “Şiir Cin/ayetleri” güzel bir arkadaş.

                             ***

     Değerli büyüğüm, ağabeyim, Anamurlu Şair, hemşerimiz Barış Erdoğan iyi ki “Şiir Cin/ayetleri”ni çıkarmış. Daha nice şiir kitaplarını okuyabilmek umuduyla, ellerine sağlık Barış ağabey...

                     

     * Nezihe Altuğ-Kuş Kıyamet’in Yazarı Barış Erdoğan ile Söyleşi-www.riyaroni.com

 

                mehmet_sahin1987@hotmail.com

 

                sahin33mehmet@gmail.com

 

                facebook.com/mehmetsahincileroglu

 

                twitter.com/msahincileroglu

 

                GSM: 0506 935 73 17 

 

Bu haber 3240 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Geçmişini bilmeyen, geleceği anlayamaz....03 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir