anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 39  
»Bugün 490  
»Toplam 14379279  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.148.115.43
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

1 Şair 2 Kitap

Mehmet Ş.OGLU

08 May?s 2012, 21:29

Mehmet Ş.OGLU

     Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan nice şairler var sesi kendi yaşadığı çevreden öteye aşamamış. Bu şairleri hep merak etmişimdir. Özellikle bu şairlerin kullandıkları şiir dilini.

                             ***

     Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği, “Şiirinde kendine özgü sesleri ile önemli bir yer tutmuş şairleri onurlandırma ve genç nesillere tanıtarak yaşatmak adına, ilk 2 yıl Ergin Günçe ile başlattığı geleneksel ödüllü şiir yarışması ve anma etkinliğini 2011 ve 2012 yıllarında Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin önemli adlarından olan Şair Abdülkadir BULUT adına” düzenlemeyi uygun gördü. Bu yıl şiir yarışmanın dernek adına 4.sü, Abdülkadir Bulut adına ise 2.si tertiplendi.

     Bende, hem Bulut’un tanıtılması ve tanınmasını hem de yarışmaya katılımcı sayısının daha fazla olmasını sağlayabilmek adına konuyla ilgili bir köşe yazısı yazmıştım. Yazım çeşitli sitelerde yayınlanmaya başlamıştı.

                             ***

     Aradan birkaç gün geçti. Bir sabah saat 9 ya da 9 buçuk civarıydı. Telefonum çaldı.

     “Alo, buyurun!” dedim.

     Telefondaki ses “Abdülkadir Bulut Şiir Yarışması ile ilgili aradım. Yarışmaya katıldım. Şiirlerimi gönderdim. Verdiğiniz adreste kimseye ulaşamamışlar. Kargom Ankara’da bekliyor. Eğer bugün, yarın ulaşamazsam yarışmadan birilerine, kargom geri gelecek. Kargom geri gelirse bir daha da katılamam.” dedi.

     Bir an telâşa kapıldım. Ne yapacağımı şaşırdım. Ne yapmalıydım? Kısa bir sessizlik oluştu.

     “Siz nerden arıyordunuz beni!” dedim.

     “Adıyaman’dan arıyorum.” dedi. Biraz heyecan kapladı yüreğimi. Sevindim. Adıyaman’dan birilerinin yazımıza ulaşması, okuması elbette gurur vericiydi. O an mutluluktan uçtum.

     “Tamam, size en kısa zamanda ulaşıp konuyla ilgili bilgi vereceğim.” dedim.

     “Bugün ya da en geç yarına kadar ulaşırsanız sevinirim.” dedi.

     “Bu arada isminiz neydi! Bir an konuşmaya odaklanınca isminizi sormayı unuttum. Özür dilerim!” dedim.

     “Adım Hasan Çapik.” dedi.

     “Bu yarışmaya katılımınızdan dolayı sizi kutlarım. Bugün olmazsa en geç yarın sabaha yarışmacılardan birisine ulaşıp size döneceğim. Mutlu günler!” diyerek telefonumu kapattım.

                             ***

     Akşam internette sosyal paylaşım sitesi facebook’a girdim. Orda değerli ağabeyim yazar Mustafa B. Yalçıner’e rastladım. Durumu anlattım. Sağ olsun Mustafa abi, yardım etti. Hasan Çapik’e ulaştım ve yetkililerden ulaştığım kişinin telefon numarasını Hasan Bey’e verdim. O da yetkili kimseye ulaşmış. Böylece sorunu çözeme kavuşturduk.

     Mustafa ağabey, yarışmadaki jüri üyeleriyle çok yakın dost. Konuyu kısa zamanda çözüme kavuşturmamızdaki sebepte bu olsa gerek.

                             ***

     Hasan Bey’e, sorunu hallettikten sonra adresimi verdim. “Yayınlanmış şiir kitaplarının olduğunu” söyledi. Birkaç gün sonra Hasan Bey’in şiir kitapları ulaştı elime. Kitaplar elime geçer geçmez okuma fırsatım olmadı. Kısmet bugünlereymiş.

                             ***

     1977 Adıyaman doğumlu şair, Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği’nden mezun. Şairin şiirleri, Sanat ve Hayat, Güney, İnsancıl, Kaçak Yayın dergilerinde yayımlanmış.

                             ***

     “Bekleyişin Zedüştü”      

     Hasan Çapik’in ilk şiir kitabı, “bekleyişin zerdüştü”dür.  2007 yılında Algı Yayınları Asmin Kitap etiketiyle 64 sayfa olarak çıkan kitap, 30 şiirden oluşuyor.

     Kitap, ilginç şiirlerle dolu…

     Şairin ilk şiir kitabı olmasına rağmen “bekleyişin zerdüştü”nde sağlam yapılı şiirler oldukça dikkât çekici...

     Kitabın sayfalarını her çevirişte birbirinden güzel şiirlerin varlığına tanıklık ettim.

     Arada sesi cılız şiirler yok da değil ama, çoğunluğun sesi tok ve gür çıktığı için arada cılız sesler pek de duyulmuyor…

                             ***

     “Yatağımda mavi bir leke /Mürekkep lekesi ne olacak. /İçini boşaltırcasına akmış yatağa /Damlayacak mısram olacaktılar oysa //Kimbilir /Kaç soysuzun bekareti gidecekti. //Belki de aydınlanacaktı bir karanlık /Tarihin yazmadığı/yahut yanlış yazdığı. //Bir barışa imza olacaktı belki /İnsanlığın yürek gözüyle beklediği. //Hasret mektubum olurdu memleketime /Bağrımın yangınlarından kopup gelen. //Sevda türküsü olurdu kim bilir ki; /Bahara düşürüp de /İlk filizlenmeleri, /Coştururdu genç kızları! /Olurdu şenlik yeri /Pınar başları /Dağ başları! //Eğer dökülmeseydi mürekkep lekeleri /Kapıları evrenselliğe açılan /Bir şiir yazacaktım belki de /Saydıklarımı iyice içine sindiren.” (Uyuklarken-Sayfa 15-16)

                             ***

     “Bir aşk var bende /Cemali sen /Yağmur mu yoksa /Yağdığı sen. //Hangi çiçeğe dokunsam /Ellerim kelebek /Uçtuğum sen.” (Bir Aşk Var Bende-Sayfa 31)

                             ***

     “Gelecekler mi? //Sözleşmiştik /Susuz değilse sözleri. //Çok mu oldu /Beklediğin? //Söz verildiğinden evvel. //Peki... Peki //Biliyorlar mı? /Söz vermenin tutmak olduğunu? //Yanılmıyorsam. //Beklerken bir şeyler yapmışsındır? //Onların daha soru dahi /Olduğunu hissetmediği /Sorulara cevaplar buldum. //Yorgunsundur o zaman /Belki de yıpranmış? //Hayır... Kalsın yorgunluk. /Dağlara çekiliyorum ben /Yıpranmışlığın beslediği gücümle!” (Bekleyişin Zerdüştü-Sayfa 59-60)

                             ***

     “Sismik ve Ritüel”

     Hasan Çapik’in ikinci şiir kitabı Ocak 2011’de Kanguru Yayınları etiketiyle 80 sayfa olarak “sismik ve ritüel” adıyla yayımlandı.

     51 şiirden oluşan kitap, şairin ilk şiir kitabı “bekleyişin zerdüştü”ne göre daha canlı, daha sağlam…

     Sesler çoğunlukla tok ve gür...

     Tamamen özgün sözler demetinden oluşan kitabı zevk alarak okudum. Bir solukta okunacak bir kitap...

     İnsanı yormayan, insanın kafasında farklı desenler çizerek okunan, beyin dokusunu okşayan bir kitap…

                             ***

     “O şiir hiç mi oluşmayacak /Seni söylemeyi çırpındığım /Hüzünlü bir viyolonsel olup /Hep içime mi akacak sesim /Yalnız yüreğim mi bilecek /Sen açılı çiçeklerimi //Sınırları bende ummanım olsan da /Bir bencil alfabe bir beceriksiz ben /Yazılamayan şiirin /Usuma vuran sorun /Sevgilim sen nesin, /Sevgilim sen nesin?” (Sevgilim Sen Nesin?-Sayfa 29)

                             ***

     “Şarkısı olsun ister şiiri olsun ister /Şu yaşamda insanoğlu /Karşılanınca günlük ekmeği.” (Değişende Değişmeyen-Sayfa 33)

                             ***

     “Kartaldım //Rüzgârdı kanatlarım /Arzumdu sınırlarım //Öyle uçardım //Bulutlar bilirdi beni /Doruklar taşırlardı /Misafirim simurglar /Tartıştığım tanrılardı //Öyle yaşardım //Sığınmaları kapılanmaları /Masallardan duyardım //Kartaldım //Bir dala bin pusu /Kurmakla ünlenmiş /Bir tür türedi ovada /“İnsan!” diyorlar adına //Sınanır kartal” (Değişti Dengeler-Sayfa 43)

                             ***

     “Ama acılar da biter //Zamanın bir yerlerinde /Ayakları yere basar /Yaşamak /Gerçeklendiğinde /Gerekçeleriyle //Bulut yakınlığında /Yakınımızda olacak /Tüm tufanların tortusu /Acılanmak! //Ve /Anka kadar /Var olacak //Keder! //Acılar da biter” (Karşı Kıyı-Sayfa 45)

                             ***

     “Yorgunluğumu almıyor uyumak /Sorulara cevapsız okumaklar /Kırmızı kalemle çiziyorum /Üstümü. /Bir hal oldu bana /Birdenbire bütün bir hayat /Boşalıveriyor içimden /İçindekilerle /-Yineliyorum umuyla 66.soneyi /Kutsalım yatıştırır kargışımı- /Nasıl anlatmalı anlatılmazı /...Kelimeler... Kelimeler... Kelimeler...” (Sismik ve Ritüel-Sayfa 77)

                             ***

                                  ***

    Hasan Çapik’in “Bekleyişin Zerdüştü” ve “Sismik ve Ritüel” adlı şiir kitaplarını keyif alarak okudum. Şiir severlerin mutlaka okuması gereken kitaplar. Daha nice şiir tadında, şiir kitaplarıyla Abdülkadir Bulut dostluğunda buluşmak dileğimle...

     Ellerine sağlık sevgili Hasan...

                             ***

     Mehmet Şahincileroğlu’nun Notu: Hasan Çapik’in kitaplarını almak isteyen şiir severler 0505 476 55 06 nolu telefondan kitapları temin edebilirler.

 

mehmet_sahin1987@hotmail.com

 

sahin33mehmet@gmail.com

 

facebook.com/mehmetsahincileroglu

 

twitter.com/msahincileroglu

 

GSM: 0506 935 73 17

 

Bu haber 2510 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    CAMİYE DE ÖĞRETMEN20 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir