anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 10  
»Bugün 323  
»Toplam 14364744  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.9.172
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

Yazar Ömer Akşahan

İlknur BAKIŞ

02 Nisan 2013, 20:41

İlknur BAKIŞ

         Yazar Ömer Akşahan

 

Emekli bir coğrafya öğretmeni ve şair olan Ömer Akşahan, 80’lerden bu yana şiir yazıyor. Akşahan’ın eğitimini tamamlayıp, eğitim ordusu içine katılışı benim doğuşumun ilk yıllarına, Kendisiyle ilk tanışıklığımda, M.E. Bakanlığı’na bağlı kurumlara,  yazılım hizmeti veren bir kurumda benim finansman müdürlüğü, kendisinin de denetim müfettişliği yaptığı,  2000’li yıllarına rastlar.  Nereden bilebilirdik ki hayat yıllar sonra bizleri Kültür–Sanat-Edebiyat parkurunda tekrar bir araya getirecek ve bu sayede farklı yönlerimizi, kişiliğimizi, doğaya, insanoğluna olan sevgimizi, hayat çarkının içinde dönen çarpık düzenlere olan isyanlarımızı, ortak duyarlılıklarımızı keşfedeceğiz. Teknolojinin olanakları ve sanatçı ruhunun çekimiyle dönüp dolaşıp, içimizdeki tufanın hortumuyla edebi sanat havuzunun içine düşüvereceğiz.

 

 

 

Ömer Akşahan’a ait okuduğum ilk edebiyat eseri, Sivas’ta yanan 37 cana hitaben yazılmış “Şiir Üşüdü” başlıklı bir şiir kitabıdır. “Madımak mağarasında derin uykuya dalmış 37 cana adanmıştır. Umulur ki uyandıklarında uğruna yaşamlarını yitirdikleri değerler pul olmasın” sözleriyle okuyucuları karşılaması, üzerimde ilk vurucu etkiyi yaptığını itiraf etmeliyim. Kimi yerde, “Her gidenin ardından, ağlanır sanma sakın, her gülene bakıp, dostum sanma sakın! Hayatta hep cilveler seninle bir olunca, gidene ağa gelene paşam diye kandırma kendini sakın. Dost acı söylese de sanma onu düşman sakın, tatlı dil yılanı çıkarsa da tut dilini söyleme yalan sakın!” diyerek dostlarına seslenişi…

 

Kimi yerde de  “Rahat uyuyun ey azizler şehitler, üç Eylülde açar göğsünüzde çiçekler.’’ diyerek Ege’nin yiğit ordusuna seslenip efeliğini gösterişi. Kitabın bütününde renkli bir buket çeşitliliği ile “Hani derler ya kuş değil öten, yüreğimin içi. Bugün öyle işte canımın içi’’ dizeleriyle de tertemiz, içtenliğini bırakır izlencemde.

 

Ömer Akşahan kimdir? Merak edenleriniz için biyografisine bir bakalım isterseniz;

 

1953 Aydın doğumlu Ömer Akşahan, 1973 Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü’ndeki eğitiminden sonra Lisansını AÖF Coğrafya bölümünde tamamlamış ve eğitim ordusuna katılmıştır. İlköğretim ve Öğretmenevi Müdürlüğü görevlerinden sonra M.E. Bakanlığı tarafından Almanya’nın Bavyera eyaletinde beş yıl süreliğine öğretmen olarak atanmıştır. Emekliliği sonrası çalışma hayatına özel bir sektörde devam etmiş, Evliya Çelebi misali Anadolu topraklarını karış karış gezmiştir.

 

İçindeki edebiyat ruhunu her daim yüreğinde taşıyan Akşahan, görevlerinin yanı sıra Almanya’da Almanca Gemeinsam adlı yayın, 1990’da Ödemiş Efe Dergisini çıkarmış,  Kıyı, Kurşun Kalem, Beşparmak, Eliz, Akatalpa, Yaratı, İzlek, Pir Sultan Abdal, Varlık, Alaz, Batısöz, Cumhuriyet Kitap, Sunak, Ozan ağacı dergilerinde de deneme, şiir, öykü ve kitap tanıtım yazılarıyla görülmüştür. 

 

Ödemiş yerel basınında  “Kırık Tebeşir” adlı köşesinde yerel ve genel konulara ilişkin yazılar yazmış; şimdilerde www.haberhurriyeti.com sitesinde köşe yazarlığını sürdürmektedir. 2012 Nisan ayından bu yana düzeli olarak aylık TMOLOS EDEBİYAT dergisinin sahibi ve sorumlu yayın yönetmenliğini yapmakta. ÇYDD Ödemiş Şubesi'nde başkanlık görevinin yanı sıra ÖDEV Ödemiş Eğitim Vakfı’nın genel sekreterliğini de yürütmektedir. Ömer AKŞAHAN bugüne kadar, Nasıl Çalışalım? Nasıl Başaralım? Egebank Yayını, 1990. (MEB tavsiyeli), Şiir Üşüdü, Şiirler 1998, Sonbahar Soloları, Kıyı Yayınları Nisan 2011 ve bu yıl yine Kıyı Yayınlarından Salvador Nerede adlı öykü kitabıyla okurlarına ulaşmaktadır.

 
        
 
               Ömer Akşahan kendisini nasıl anlatıyor?

 

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar.

 

Yine bir gün siyasal düzen, beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim.

 

Aydın’ın İncirliova ilçesinde, 1953 yılı, Ocak ayında, bir Kova erkeği ve annemin tek eşinden 14. evladı olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde 1999’a dek sürdürdüm.

 

               

 

Tmolos Edebiyat dergisinin sahibi ve genel yayın yönetmeniyim. Bir dönem Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dinletileri ve okuma üzerine söyleşiler gerçekleştirmekteyim. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oldum ki, kimileyin gözyaşlarımı tutamadım.

 

Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, birçok edebiyat dergisinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi, anı yazılarımla yer aldım.

 

1990’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımladığım GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan çevirdiğim şiirleri yayımladım.

 

 

 

1990’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam Egebank tarafından 3000 adet basıldı. M.E.B. tarafından tavsiye edildi.

 

1998’de ilk şiir kitabım “Şiir Üşüdü’’yü Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadım. 2011’de annem Zeynep Akşahan’ın doğumunun 100. Yılı anısına Sonbahar Soloları adını verdiğim deneme kitabımı Kıyı Dergisi Yayınlarından çıkardım. 2013 Nisan ayında bu kez öykülerimi “Salvador Nerede” adıyla topladım ve Kıyı Dergisi Yayını olarak okura ulaştırdım. Evliyim. Eşim de emekli öğretmen olup, oğlum, kızım, gelinim, damadım, Deniz Yaman ve Kerem adlı dünya tatlısı iki torunumla yaşamı renklendirmeye çalışmaktayız.

 

İlknur BAKIŞ

Bu haber 32854 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Geçmişini bilmeyen, geleceği anlayamaz....03 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir