anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 35  
»Bugün 480  
»Toplam 14379269  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.188.130.151
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

ŞİİRLE YAŞAMAK

Osman BAŞ

09 Haziran 2017, 12:32

Osman BAŞ

                         ŞİİRLE YAŞAMAK

Şiir üzerine söylenen ve yazılanların karmaşıklığında tarama yapmanın zorluğunu yaşadığımı itiraf etmeliyim. 1970 li Öğretmen Okulu yıllarımdan itibaren sürekli benimle birlikte boy veren, gençliği ve olgun yaşını alıp ikindi sonrasına doğru yürüyen, hayatımın her anı ve dönemini paylaştığım mısralar, dizeler, dörtlüklerle daima dost olduğumu söyleyebilirim.
           Şiir, Saygı ve sevgi temelli bu birliktelik zamanın derinliğinde daima taraflarca beslendi ve büyüdü. Son nefesime kadarda benimle birlikte yaşayacak olan gönül dostum, beni kendi elleriyle ebedi âleme yolcu edecektir.

Şiir nedir? Şiir nasıl yazılır? Neden şiir yazılır? Şiir kime yazılır? Bu sorular iki haneli rakamlara ulaşacak kadar çoğalabilir. Çoğaldıkça da karmaşa hali sessizliğe teslim olup, kendi seyrinde yol alır. Bu konular, şairler, yazarlar, araştırmacılar ve akademisyenlerce sayısız araştırılmış, yazılmış, tartışılmış ve maziden atiye büyüye büyüye günümüze ulaşmıştır.
         Şiirin tanımını yapanlar, hakkında özlü sözler söylemeye kendini yeterli bulanlara saygı duymakla beraber, tanım, kavram, eğitimli olmak, yanlışı ve doğruyu görecek ve gerekli çalışmayı yapabilecek, hedeflenen noktaya en sağlıklı ve kestirme yoldan, kurallara da uygun şiire gülümsemek, şiir olmak şuurunu oluşturacak ürüne yansıtmak. Konu şiir olunca yazmak, değerlendirme yapmak, edebiyatın birçok alanına gitmek ve gelmek zor değil. Bilgi ve birikimlerimizin mevcutla bütünleşmesi ile ortaya çıkacak güzelliklerdir. 
         Şiir olmak, şiire ulaşmak, okumak, dinlemek yeryüzündeki bütün çiçeklerden arıda var olan sevgi ve aşk seviyesinde yapılan çalışmalardan mutlu olmak. Daha on bir yaşında ilkokul sonrası 1970 li yılların şartlarında 6-7 saat uzaklıkta öğretmen okulu yıllarının yatılı olarak başlamasıyla hayatımdaki şiirin yaşı ortaya çıkıyor.

Gözlerimi kapatıp, köyümü, evimi, ailemi özlediğim yılların Çamlıbel’den esen rüzgârla birleştiği yıllar. Hani “ çocuktum ufacıktım” ifadesinde anlamını bulan duyguların kaynağı. Gözesi. Gelmeyen mektuplar. Arkadaşlarıma gelen mektupları okuduğumda titrediğim, üşüdüğüm ve dahi ağladığın uzun kış geceleri. Düğmeleri kopan ceket, pantolon ve gömleklere müdahale edemediğim, yırtık ve söküğümü dikemediğim yıllar. Ya da çocukluğumun gençliğe akışındaki hiçbir yaşın tadı ve lezzetini almadan, tatmadan, gecesi gündüze ekli yıllar.

Şiir yazmaya, defterlerimin arka sayfalarında anlık duygularımı yazarak başladım. Hemen her defterimin son sayfaları bana has karalamalarla dolardı. Aklıma geldikçe üzüldüğüm, başta Türkçe öğretmenlerim olmak üzere katkı alamadığım, hatta başarısız olup sınıfta kalma korkusu yaşadığım yıllar.

Gerçek ve rahat çalışmalarım edebiyat öğretmenim Sırrı Yılmaz’ın yazdıklarımı beğenmesi ve devam et deyişiyle başladı. Önce kendime güvendim. Yazdıklarımı korkmadan, isteyerek kendisine sundum. Deneme ve şiirlerim önce sınıf sonra okul gazetesinde yayımlandı.
             Şiir üzerine yazı yazmak, okuyuculara sunmak çok zor, bir de yoruma açıksa, olgun ve hoş görüye sahip olmanız gerek. 

***

Her şey zamana teslimiyetin sessizliğinde akıp gidiyor. İnsan hayatında dün vardı, bugün varsa yarında olacaktır.

Şiirden önce ve şiirden sonra diye bir tanım uygun değildir. Şiir vardır.

Var olan hayatta dün, bugün ve yarın şiirin derinlikleriyle Kaf Dağı’nın ardına, Zümrüd-ü Anka’ya ulaşacaktır.

Düşünen, araştıran ve üreten insan hayatının bir yerinde, bir şekilde yolu şiirle kesişecek, selamlaşacak, el sıkacak tanışacaktır. Nasıl, nerede ve ne şekilde olursa olsun şiir yüreğine gülümseyecektir.

Yaklaşık kırk yıldır birlikte yaşadığım şiir zor bir arkadaştır. Tabii zorla olmak, zora ulaşmak, zorla yaşamak elbette zordur.

Sanat içinde hedefi üst sevide olan, sözcüklerin gizemli birlikteliğiyle ufukların ötesine tatlı bir yolculuktaki hakiki dostluktur.

Hemen her sanat dalında var olan ustalık ve çıraklık ilişkisi ile devam eden çalışmaların başarı oranı elbette yüksektir.“Olmak” herkese nasip olmayan bir makamdır.

Bizleri “olmuş” makama ulaşanlardan eyle diye dua etsek ve kabul olunsa ne güzel olurdu. Söz ve köz dokusunun bütünleşmesindeki olgunluk ve oluş, şiirin mevsim tadındaki meyvesidir. İfadesi umarım oturmuştur.

Şiir, garip ve fakir dünyamın zengin ve mutlu rüyasıdır.

Şiire ulaşmak, yaşamak ve başarmak için sürekli okumak gerek, beslenmeden başarıya

yürünmez. Herkes şiir yazabilir, ama şiir değildir.

Çok zor yazdığım şiirler, çok sevilen şiir olmuştur. Bu tanımları da diğerleri ile besleyelim.“Şiir sözcüklerle biçimler kurmak sanatıdır. (C.S.Tarancı)“Akılsız şiir, kafasız kalmış Dalton gibidir.(C.Yücel)“Şiir zamansızlıktır, Zamana meydan okumadır.(O. Akbal)

Bazen bir inilti, bir ah anında şiire ulaşır.” (O.Baş)

           

Osman BAŞ

Bu haber 1429 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    CAMİYE DE ÖĞRETMEN20 Aral?k 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir