anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 27  
»Bugün 826  
»Toplam 13991416  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.91.43.22
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
LAPTOP PİLİNİN ÖMRÜNÜ UZATMANIN YOLU

LAPTOP PİLİNİN ÖMRÜNÜ UZATMANIN YOLU

Tarih 01 May?s 2012, 00:38 Editör

Cebimizde ve laptop'umuzda kullandığımız pillerin dayanma süresi neden giderek azalıyor?

Cebimizde ve laptop’umuzda kullandığımız pillerin dayanma süresi neden giderek azalıyor?

 

Cep telefonumuzun ve laptop'umuzun pili, iki şarj arasında bir gün geçmeden bitebiliyor. Ancak aylar ve yıllar içinde pilin verimliliği de azalıyor, üstelik onu hiç kullanmasak bile. Peki bunun sebebi ne? Pilinizi nasıl en iyi şekilde saklayabilirsiniz?

 

Lityum iyon piller günümüzdeki elektronik cihazların ortak sorunu haline geldi. Pilin güç canavarı cihazlarımızı uzun süre çalıştıramaması bir yana, daha az anılan bir sorun ise pilin uzun dönemdeki verimliliği. Lityum iyon piller ve daha yeni lityum polimer piller, zaman içinde kapasitelerini yitiriyorlar ve hatta ölüyorlar.

 

Pil sorununun kökünde kimyasal bir sorun bulunuyor. Sağlıklı bir pilde iyonlar, katot ve anot arasında rahat bir biçimde akarlar. Pili şarj etmek, iyonları katottan anota gitmeye zorlar, pili kullanmak ise bunun tam tersini yapar.

 

Bu işlem, zaman içinde katotu yıpratır, dolayısıyla pilin kapasitesi azalır. Uç nokta bir lityum polimer pil, 1.000 şarjdan sonra kapasitesinin yüzde 20'sini kaybeder. Bir örnek verecek olursak, laptop'unuzu her şarj ettiğinizde maksimum pil ömründen birkaç saniye feda etmiş olursunuz. Düzensiz şarj ve sıcaklık, bu yıpranmayı hızlandırır.

 

Piller, onları kullanmadığınızda da yıpranmaktadır. Pil testi firması Cadex Electronics'e göre tam dolu bir lityum iyon pili, bir senelik tipik depolamanın ardından kapasitesinin yüzde 20'sini kaybediyor. Depolama sıcaklığının 37 dereceye çıkardığınızda, kayıp yüzde 35'e ulaşıyor.

 

Boş bir pil ise zamanla "derin boşalma" durumuna ulaşarak pil tamamen şarj olmaz hale getirebilir. Pili uzun süreli saklayacaksanız, onu yüzde 50 doldurup cihazınızdan çıkarmanız ve serin bir yerde saklamanız doğru bir davranış olacaktır. Ancak ideal koşulları oluştursanız dahi pilinizin beklediği yerde 3-4 sene içinde ölebileceğini unutmayın.

 

http://www.aktifhaber.com//laptop-pilinin-omrunu-uzatmanin-yolu-595663h.htm

Bu haber 1326 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

BİLİM-TEKNOLOJİ

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Başarısı

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Başarısı Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Prof.Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatla...

Atık Piller Bitkilere Zarar Veriyor

Atık Piller Bitkilere Zarar Veriyor Anamur Çarıklar Ortaokulu'nda düzenlenen TÜBİTAK Bilim fuarında iki öğrenci atık pillerin çevreye verdiği zarar...
    NE OLDUYSA BİZE, AZAR, AZAR OLDU26 Ocak 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi