anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 38  
»Bugün 918  
»Toplam 14336164  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.117.166.193
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
PROF. DR. İBRAHİM ETHEM ÖZGÜVEN KİMDİR?

PROF. DR. İBRAHİM ETHEM ÖZGÜVEN KİMDİR?

Tarih 08 Haziran 2014, 21:53 Editör

Sizlere komşu ilçemiz Ermenek'den değerli bir profesör yazarın hayat hikâyesini sunuyoruz.

ERMENEKLİ PROF. DR. İBRAHİM ETHEM ÖZGÜVEN KİMDİR?

 

Eğitimci, araştırmacı, yönetici ve yazar İbrahim Ethem ÖZGÜVEN,  1930 yılında, Ermenek İlçesi, Değirmenlik mahallesinde doğmuştur.

 

1948 yılında Erzurum Erkek Öğretmen Okulu, 1965 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünden mezun olmuştur. Devlet bursu ile 1959 yılında bir yıl süreyle ABD’ne gönderilmiş ve Rutgers Üniversitesine devam etmiş, Princeton’da Eğitim Test Servisinde uygulamalar yapmıştır.

 

 

 

Burs sınavı kazanarak 1963 yılında iki yıllığına tekrar ABD’ye giden eğitimci, 1964 yılında George Peabody Üniversitesinden Psikoloji Bakaloryası (BS), 1965 yılında Colombia Üniversitesinden Ölçme Tekniğinde Uzmanlık (MA) derecelerini almıştır. Hacettepe Üniversitesinden Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında Doktora (PhD) derecesi olan Prof. ÖZGÜVEN, 1970-1971 döneminde ABD Connecticut Üniversitesinde doktora ötesi eğitim görmüş ve 1975 yılında alanında doçent, 1977 yılında profesör olmuştur.

 

Eğitimci İ. Ethem ÖZGÜVEN, öğretmenlik mesleğinin ilk yıllarında, Iğdır, Kars, Konya, Ermenek, Kazancı ve Şıhosman (Çankırı) okullarında 5 yıl ilkokul öğretmenliği, MEB.lığı Test ve Araştırma bölümünde 10 yıl uzmanlık, Ölçme Bölüm Başkanlığı, Gazi Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bölümünde ise 2 yıl Ölçme ve Değerlendirme, Araştırma Teknikleri, Ruh Sağlığı ve Rehberlik konularında görev  yapmış, Hacettepe Üniversitesinde alanında eğitim vermiştir.

 

1969 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesinde görev yapmaya başlamış, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bakanlığa bağlı resmi ve özel okullar, Meslek Yüksek Okulları ve Üniversiteler, TSK Okulları ve  bazı kurumların öğrenci ve personel seçme projelerini yürütmüştür. Dışişleri Balkanlığı, UNESCO ve uluslar arası eğitim komisyonlarında görev almış, Bakanlıklar, TUBİTAK, YURTKUR,  TŞOF, YÖK, Dünya Bankası,  Eğitim Geliştirme projeleri, araç sürücülerinin nitelikleri ve kazaların nedenleri gibi bir çok araştırmayı yürütmüştür. Ayrıca, ABD Connecticut Üniversitesinde Psikolojik Testler dersi verdi ve  İngiltere’de alanında incelemeler yapmıştır.

 

Ermenekli Prof. İ. Ethem ÖZGÜVEN, uzun yıllar görev yaptığı Hacette Üniversitesinde, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünde öğretim üyesi, yönetici, Bölüm Başkanlığı, Dekanlık ve Senato üyeliği gibi çeşitli görevleri yürüttü. PDR Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarında eğitimcilik yapmıştı. PDR Derneği kurucusu ve üyesi olan Prof. ÖZGÜVEN, proje araştırma raporu, kitap, makale, psikolojik testler başta olmak üzere uzmanlık alanında 150’nin üzerinde yayın yapmıştır.

 

 

Emekli olduğu 1997 yılından itibaren çalışmalarına devam etmiş, Ankara ili, Çankaya İlçesi, Emek semtindeki evinin çalışma odasında araştırmalar yapmayı ve yeni eserler vermeyi sürdürmektedir. Yayınlanmış olan önemli eserleri arasında, Üniversite Kişilik Envanteri, Psikolojik Testler, Kişilik Faktörü Envanteri, Çağdaş Eğitimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Evlilik ve Aile Terapisi, Ailede İletişim ve Yaşam, Endüstri Psikolojisi, Görüşme İlke ve Teknikleri, Cinsellik ve Cinsel Eğitim, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Bireyi Tanıma Teknikleri sayılabilir.

 

 

 

Ermenek ve çevresinin (Taşeli yöresi) yetiştirdiği Eğitim ve Meslek öncülerinin başında gelen, hayatını yöremizin insanı başta olmak üzere, ülke insanı, hatta, dünya insanının eğitimi, aydınlanması ve çağdaşlaşması için harcayan Sayın İ. Ethem ÖZGÜVEN’in gelmiş olduğu seviye, görevlerinin önemi ve eğitimimize katkılarının değerini anlayabilmek için Ermenek İlkokulunu bitirdiği 1942 yılının şartlarını bilmek gerekiyor. Cumhuriyetimizin ilanından sonra, Ulu Önder (Milli Başöğretmen) M. Kemal ATATÜRK tarafından ülke çapında başlatılan Eğitim (okuma, aydınlanma)  ve Çağdaşlaşma seferberliği döneminde, yöremizde, Ermenek İlkokulu ile 3 nahiyedeki (Halimiye, Fariske ve Kazancı) ilkokul mevcuttu. Ermenek Ortaokulunun 1948, Ermenek Lisesinin 1968 yılında açıldığını düşünürsek, ilkokul sonrası eğitime devam etmenin zorluğunu daha iyi anlayabiliriz. Bu dönemlerde ilkokulu bitiren çocukların gidebilecekleri başlıca meslek okulu İvriz Köy Enstitüsü ve Sarayönü (Konya) Ziraat Mektebiydi. Bu arada, çok az sayıda çocuk, bu okulların dışında kalan (Kayseri, Erzurum, Ankara gibi) meslek okulları ve Askeri okullara gidebiliyordu. Maddi durumu çok iyi olan az sayıda ailenin çocukları ise ortaokul ve liseyi okumak, sonrasında üniversiteye gidebilmek için, Karaman, Konya ve Mersin başta olmak üzere uzak diyarlardaki okullara ulaşmak zorundaydılar. İşte, Prof. İ. Ethem ÖZGÜVEN bu zor şartlarda Erzurum’a gidebilmiş ve bu günlere kadar uzanacak olan süreci başlatmıştır.

                                                

                                                         Askerlik Fotoğrafı

 

 

İkinci Dünya Savaşının yaşandığı, Nazi Almanya güçlerinin sınırlarımıza dayandığı 1940’lı yılların başında, eğitim için Ermenek dışına çıkabilmenin zorluğunu, “Eğitim ve Meslek Öncülerimiz”  başlıklı yazı serimizde, Eğitimci, Şair ve yazar Sami TUNCA ve Eğitimci, Yazar, Avukat İbrahim TÜRKER’in hayat hikayelerinden alıntılarla ayrıntılı olarak anlatmıştık. Çocuk yaşta, yani ilkokul sonrası, Kazancı Nahiyesinden, 1941 yılı Mart ayında başlayan ilk yolculuk, yayan olarak Delallar düzlüğünde Göksu çayını yayan geçerek ve Ermenek hanında konaklayarak başlamıştı. Babaları yanlarında olmak üzere, önce Karaman’a, sonrasında İvriz’e (Ereğli) gitmek üzere Yellibel, Tekeçatı, Dilendi Hanı (Tilki İni), Aykadın Hanı (Yarasa İni), Katırcı İni, Ecel Deresi, Kayış Burnu, Bıçakçı Çayı, Bıçakçı Yokuşu, Karaman Düzü geçilerek, Kervansaray Hanına (Karaman) varmayı hedefliyordu. Bu yolculuk 5 gün sürecek, 3 gece inlerde, bir gece köy odasında yatılarak tamamlanacaktı. Karaman’dan sonrası kara trenle devam edecek, Ereğli istasyonundan İvriz köyüne yayan gidilecekti. Yolculukları aynen bu plan üzerine işledi ve anılarında yer alan kendi ifadelerine göre, çocuk yaşlarında bu zorlu yolculuklara dayanmalarının sırrı, o günlerin “okumak ve adam olmak” şeklinde ifade edilen çağdaşlaşma söyleminin kalplerindeki ateşi ve beyinlerindeki inanmışlığı, sayesinde gerçekleşmişti.

 

 

 

Prof. İ. Ethem ÖZGÜVEN’in eğitim mücadelesi, Değirmenlik mahallesinde doğup büyüme, Ermenek ilkokulunu bitirme, “ okuyup adam olmak” hedefi doğrultusunda yollara düşme ve Erzurum’a ulaşmakla başladığına göre, bu ilk yolculuk bile bir roman olur, diye düşünüyoruz. Köy yollarına düşerek, öğretmenlik, ilave eğitimler, dünyaya açılma, araştırma, akademik kariyerinde hızlı yükseliş, ülkemizin insanının eğitimi yanında dünya insanının eğitimine de katkıda bulunma, yarım asır (1948-1997) aktif olarak devam eden eğitimcilik, bunca eser yayınlanması, Psikolojik Danışma ve Rehberlik konusu başta olmak üzere, bir çok konuda, kuruculuk ve öncülük etme, eğitim yöneticiliği ve danışmanlıklarlar, MEB.lığı ve Üniversite Eğitiminin de öncüleri arasında yer alma, tüm bu görevleri bir ömre sığdırma, hayranlık uyandıran ve akılları zorlayan, sıra dışı bir başarı öyküsünü içinde barındırmaktadır. Başta Eğitimci, bilim İnsanı, yazar, araştırmacı, yönetici, danışman ve araştırmacı Sayın İ. Ethem ÖZGÜVEN hocamıza, devletin, yöre insanları ve toplumun ne kadar minnet ve saygı duysa, bizler kendisiyle ne kadar övünsek, ne kadar teşekkür etsek, azdır, diye değerlendiriyoruz.

 

Muhterem hocamıza salıklı günler ve sonsuz saygılar sunuyoruz.

 

 

Derleyen:  Av. Naci SÖZEN

08 Haziran 2014, ANKARA

Bu haber 9949 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

BİLİM-TEKNOLOJİ

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Başarısı

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Başarısı Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Prof.Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatla...

Atık Piller Bitkilere Zarar Veriyor

Atık Piller Bitkilere Zarar Veriyor Anamur Çarıklar Ortaokulu'nda düzenlenen TÜBİTAK Bilim fuarında iki öğrenci atık pillerin çevreye verdiği zarar...
    Günlük hayatın bir parçası, ölçü birimleri13 Kas?m 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi