anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 34  
»Bugün 1397  
»Toplam 14539234  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.97.14.83
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
İTFAİYENİN RAPOR HAKKI ELİNDEN ALINDI

İTFAİYENİN RAPOR HAKKI ELİNDEN ALINDI

Tarih 10 Ekim 2014, 10:52 Editör

Binaları yapı kullanma izni aşamasında gezip inceleyen ve onay veren itfaiyelerin yetkisi kısıtlandı.

İTFAİYENİN RAPOR HAKKI ELİNDEN ALINDI

 

Binaları yapı kullanma izni aşamasında gezip inceleyen ve onay veren itfaiyelerin yetkisi kısıtlandı. İtfaiyelerin güvenli yapı raporu verme hakkı iptal edilirken yetki bakın kime verildi.

 

Binalara yangın güvenlik raporu verme yetkisi itfaiyeden alınarak ilçe belediyelerine verildi.

 

Nisan 2012’de alınan karar, 9 Eylül 2104’te uygulamaya konuldu. Yetki kısıtlamasının İtfaiye Daire Başkanlığı ile ilgili yolsuzluk iddialarının sonrasında gelmesi dikkat çekti.

 

İtfaiyelerin güvenli yapı raporu verme hakkı iptal edildi. Binaları yapı kullanma izni aşamasında gezip inceleyen ve onay veren itfaiyelerin görevi artık ilçe belediyelerinde. Ancak alınan karara ilçe belediyeleri hazırlıksız yakalandı. Alanında uzman kadroya ihtiyaçları olduğunu belirten belediye yetkilileri şimdilerde kadro oluşturmak için kolları sıvadı.

 

Büyükşehir Belediyesi’nden bilginin eylül ayında geldiğini belirten belediye yetkilileri kararı olumlu karşıladı. Geçtiğimiz günlerde İtfaiye Daire Başkanlığı’nda yolsuzluk yapıldığı iddiaları gündeme gelmiş ve çok sayıda itfaiyeci para karşılığı rapor vermekle suçlanarak gözaltına alınmıştı.

 

 

Nisan 2012'de alınan kararın yazısı belediyelere 9 Eylül 2014 tarihinde geldi

 
       

 

 

İşte Nisan 2012'de resmi gazetede yer alan itfaiye düzenlemesi

 

İLK ADIM 2012’DE ATILDI

 

İtfaiyelerin yetkilerini kısıtlayan düzenleme için ilk adımın 2012 yılında atıldığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 Nisan 2012’de Resmi Gazete ’de yayınlanan kararında ‘yapı ruhsatlarında itfaiyelerden güvenli yapı ruhsatı istenmeyecek’ dedi. Ancak bu karar 2 yıl sonra itfaiye görevlilikleri ile ilgili yolsuzluk iddialarının sonrasında yürürlüğe girdi.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kararın neden 2 yıl beklemeli olarak hayata geçtiği sorularına yanıt vermedi.

 

İlçe belediyelerine 9 Eylül 2014 tarihinde yollanan kararda ise “5 Nisan 2012 tarihindne bu yana geçmiş olan süreyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir geçiş süreci olarak değerlendirip ilçe belediyelerinin çalışmalarını desteklemek, hizmetleri kesintiye uğratmamak ve vatandaşın mağdur olmamasını sağlamak gibi amaçlarla mimari, makina ve elektrik projeleri için itfaiye onayı ve yapı kullanma izni (iskan) için itfaiye görüşü düzenmele işlemlerine devam edilmiştir. 15.09.2014 tarihinden itibaren bu düzenleme işlemleri kesinlikle gerçekleştirilmeyecektir” denildi.

 

YETKİ KARMAŞASI OLUR

 

Hürriyet'in haberine göre, İtfaiye yetkisinin ilçe belediyesine geçmesinin uygulamada sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

 

İtfaiye yetkilerinin kısıtlanması uygulamanın ilk kez Türkiye’de olduğunu belirten Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Kurucusu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Avrupa ve Amerika’da bu alanda itfaiye tek yetkiliyken ülkemizde bu yetkiler kaldırıldı. Şimdi ruhsat aşamasında belediye, çalışma izni aşamasında itfaiye sorumlu denilerek bir karmaşa yaratılıyor. Ruhsat alındıktan sonra itfaiye hata bulursa kim sorumlu olacak, vatandaş mı, belediye mi? Davul başkasında, tokmak başkasında bir düzenle bu işler sağlıklı yürütülemez. Bu uygulama itfaiyeleri tulumbacılık dönemine götürür“ dedi.

 

SORUN DENETİMDE

 

Türkiye genelindeki binaların yüzde 80’inin yangına karşı güvenli olmadığını belirten Abdurrahman Kılıç, yılda ortalama 100 bin yangın çıktığını ve bunların yaklaşık 25 bininin İstanbul’da olduğunu dile getirdi. Yangın güvenliği konusunda sorunun yönetmelikte değil denetimde olduğunu savunan Kılıç, “Yangın Yönetmeliği 2002’de çıktı ama uyanların sayısı oldukça az” dedi. Yeni yapılan yüksek binaların yüzde 50’sinin riskli olduğunu belirten Kılıç, inşaat yapan firmaların fiyat avantajı nedeniyle yangına dayanıksız malzemeler seçtiklerini ileri sürdü.

 

Hürriyet
http://www.aktifhaber.com//itfaiyenin-rapor-hakki-elinden-alindi-1058202h.htm

Bu haber 3575 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

DİN-HUKUK-BASIN

BİN AYDAN DAHA HAYIRLI BİR GECE

BİN AYDAN DAHA HAYIRLI BİR GECE Kadir Gecesi Müslümanlarca, Ramazan ayının son on gününde gizlenmiş olduğuna inanılan bir gece. Ancak yaygın kanaat...

SAĞLIKLI BİR ORUÇ TUTMAK İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

SAĞLIKLI BİR ORUÇ TUTMAK İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Öncelikle şunu belirteyim ki; Orucun sağlıklı olmasının şartları niyet, imsak vaktinden akşama kadar orucu bozan şe...
    BOZYAZI'YA GEL24 Mart 2025

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi