anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 22  
»Bugün 130  
»Toplam 14339765  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.117.156.170
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
GENÇLERİ ANLAMA SÖZLÜĞÜ

GENÇLERİ ANLAMA SÖZLÜĞÜ

Tarih 25 Eyl?l 2014, 13:34 Editör

Gençlerin zamanları çoğunlukla da sosyal medyada geçerken, bu gençlerin kendi aralarında kullandıkları yeni dil anne babaları zorluyor.

                 GENÇLERİ ANLAMA SÖZLÜĞÜ

 

Türkiye'de 13-17 yaş arası gençlerin günde ortalama 222 dakikası internette, çoğunlukla da sosyal medyada geçerken, bu gençlerin kendi aralarında kullandıkları yeni dil anne babaları zorluyor.

 

2000'li yılların başında attıkları kısa mesajlarda (SMS) sesli harflere ihtiyaç duymamaya başlayan gençler, sosyal medyada çıtayı bir adım ileri taşıyarak 'favlamak', 'mentionlamak', 'wth', 'bro', 'omg', 'rt' gibi pek çok bilinmez kısaltmaları ve sözcükleri internette yazışma diline soktu. Sosyal medyada gençlerin dil kullanımını değerlendiren Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayda Sabuncuoğlu, “Bizler sosyal medya nedeniyle dilde yaşanan yozlaşmayı açık bir şekilde görüyoruz. Ancak gençlerin psikolojik sağlığını ve kişisel itibarlarını da olumsuz etkileyecek çok ciddi bir tehlike söz konusu" dedi.

 

GENÇLERİN ANLADIĞI YENİ BİR DİL DOĞDU

 

Dilde yaşanan yozlaşmanın yanı sıra sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde yarattığı olumsuz etkilerine değinen Yrd.Doç.Dr. Ayda Sabuncuoğlu, anne ve babalara bilinçli internet kullanımı konusunda bilgi verdi. Yrd.Doç.Dr. Sabuncuoğlu şunları söyledi:

 

“Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle dilin kullanımında ciddi değişiklikler yaşandı. Bir bakıma ortak dilimiz gitti yerine yalnızca gençlerin anlayabildiği bir dil daha doğdu. Hatta uzun süre bu dile maruz kalan gençlerin resmi yazışma dilini unutmaları bile söz konusu. Ancak bizim dilde yaşanan yozlaşmanın yanı sıra görmemiz gereken önemli bir konu da gençlerin gösteriş tüketimi, yani sahip olduklarını gösterme çabası içinde olmaları. Ben bunu alabilecek güçteyim diyerek sosyal medya üzerinden yeni aldıkları bir kıyafetin logolu poşetini, arabalarını, cep telefonlarının fotoğraflarını veya bulundukları mekânların konumlarını paylaşıyorlar. Bu takdir edilme ihtiyacı ve özgüven ihtiyacını göstermekte.

 

BEĞENİLMEK İSTİYORLAR

 

Düzenli olarak beğeni kazanma çabası içinde olan bir birey aslında kendi ailesinden veya arkadaşlarından alamadığı psikolojik olumlamayı toplum tarafından almaya çalışıyor. Yani sosyal medya üzerinden alınan beğeni sayısı ne kadar fazla olursa bu kişiyi o kadar rahatlatıyor. Ayrıca gündelik hayatta 'merhaba' bile demedikleri kişileri sosyal medyada arkadaş olarak ekleyebiliyorlar. Ancak bir gününü birlikte geçirecek bir arkadaş bulamamalarında psikolojik olarak daha çok yıpranıyorlar. Öte yandan takip ettikleri ünlü kişilerin yaşamlarına özenebildikleri gibi sanal zorbalıkla da baş başa kalabiliyorlar."

 

Ebeveynlerin, çocuklarını internetten uzak tutmak yerine 'sosyal medya okur yazarlığı' konusunda eğitim almaları gerektiğini savunan Yrd.Doç.Dr. Sabuncuoğlu, “Sosyal medya okuryazarlığı, internet temelli teknolojilerin kullanıldığı ortamlarda doğru iletişim kurma yeteneği, sorumluluğu ve konuşmaları değerlendirme yetileridir. Türkiye'de medya okur yazarlığı eğitimi verilse de artık çağımız sosyal medya okuryazarlığına geçmemiz gerektiğini gösteriyor. Anne ve babalar ile öğrenciler bu konuda mutlaka bilgilendirilmeli. Çünkü ebeveynler ancak böyle çocuklarını birer sosyal medya bağımlısı olmaktan çıkarıp onların daha üretken, doğru dil kullanımı konusunda bilgi sahibi ve sanal zorbalıktan korunmuş bireyler olarak yetişmelerini sağlayabilirler" dedi.

 

GENÇLERİ ANLAMA KILAVUZU

 

-Bro=Abi, Kardeş; Birader

-WTH! (What the Hell)= O Ne Be!

-OMG (Oh My God)= Aman Tanrım

-RT'lemek= Retweet'lemek

-Mentionlamak= Bir ileti içerisinde bir ya da daha fazla kullanıcının adını kullanmak

-Favlamak= Favorilere almak

-KİB= Kendine İyi Bak

-Gusel= Güzel

-K.b.= Kusura Bakma

-S.a.= Selamün Aleyküm

-Way be= Vay be

-Kahv6= Kahvaltı

-U= Sen

-Aeo= Allah'a emanet ol

-1 Şey= Bir şey

-Tşk/ Thanks/Thanx= Teşekkür ederim

-Gg= Güle güle

-Kont= Kontürüm yok

-X= Sır vermem

-S= Kafası karışmış

-I = İlgisiz

 

 

 

Kaynak: http://www.aktifhaber.com//gencleri-anlama-sozlugu-1051331h.htm  

Bu haber 1783 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

FİKİR-DİL

"TÜRK SİNEMASI VE ARTİSTLERİ" KİTABI ÇIKTI

Yazar Koral BORA tarafından kaleme alınan "Çocukluğumun Türk Sineması ve Artistleri" kitabı yayımlandı.

"ARATOS FELSEFE YAZILARI" KİTABI YAYIMLANDI

Aratos Dergisi yeni kitaplar yayınlayarak yoluna devam ediyor.
    Günlük hayatın bir parçası, ölçü birimleri13 Kas?m 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi