anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 136  
»Bugün 615  
»Toplam 14023334  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.145.151.141
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR
Yabancı Dilde Eğitim ve Osmanlıca Meselesi Çözülmeli!

Yabancı Dilde Eğitim ve Osmanlıca Meselesi Çözülmeli!

Tarih 05 ?ubat 2014, 19:50 Editör

DES Başkanı; Yabancı dilde eğitimin yasaklanması ve eğitimin tüm kademelerinde derslerin Türkçe anadilde yapılması maddesinin hayata geçirilmesini istedi.

Yabancı Dilde Eğitim ve Osmanlıca Meselesi Çözülmeli!

 

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, örgütlenme çalışmaları bulunduğu Antalya’da yaptığı konuşmada 18. Milli Eğitim Şurasında sendikalarının önerisiyle şura kararı haline gelen ‘Yabancı dilde eğitimin yasaklanması ve eğitimin tüm kademelerinde derslerin Türkçe anadilde yapılması’ maddesinin hayata geçirilmesini istedi.

 

 

 

TÜRKİYE SÖMÜRGE BİR ÜLKE Mİ?

 

İngilizce, Fransızca, Almanca gibi yabancı dilde eğitim ayıbına Kenya, Gana, Uganda gibi sömürge ülkelerde rastlandığını, 2023 ve 2071 vizyonunu önüne koymuş Türkiye’ye yabancı dilde eğitim politikasının yakışmadığını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Dünya ülkelerine bakın. Hiçbir bağımsız ve onurlu ülkede yabancı dilde eğitim ayıbına rastlayamazsınız. Türkiye, kendisine sömürge ve muz cumhuriyeti görünümünü veren bu özentili, onursuz eğitim politikasından kurtulmalıdır” dedi.

 

GENÇLİK EĞİTİM ALDIĞI YABANCI DİLİN ARKASINDA KÜLTÜRE HAYRAN YETİŞİYOR

 

Yabancı dil öğretimi ile yabancı dilde eğitimin farklı şeyler olduğunu kaydeden Gürkan Avcı, “Biz sendika olarak yabancı dilde eğitime karşıyız, yabancı dil öğrenimine değil. Yoksa her liseyi bitiren vatandaşımızın en az bir yabancı dili hakkıyla konuşmasını ve bilmesini isteriz. Öte yandan Türkiye örneğinde olduğu gibi yabancı dilde eğitimin uygulandığı tüm ülkelerde eğitim sisteminin yozlaştığını, bilimsel gelişimin baltalandığını ve gençliğin eğitim aldığı dilin arkasındaki kültüre hayran, kendi değerlerini küçümseyen, kozmopolit bir ruhla yetiştiğine tanık oluyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz kolej ve üniversitelerde, akademisyenlerimiz bilimsel çalışmalarında yabancı dil dayatmasından dolayı adeta işkence çekmektedir. Yabancı dilde eğitim ve yabancı dil hazırlık sınıfları adı altında milyar dolarlarımız heba olmaktadır” diye konuştu.

 

YABANCI DİLDE EĞİTİM ANAOKULLARINA KADAR İNDİ

 

Türkiye’nin yabancı dilde eğitim konusunda utanılacak bir durum içerisinde olduğunu kaydeden Avcı, “Yabancı dilde eğitimin bırakın üniversitelerde anaokullarına kadar özentiyle yaygınlaştırıldığını görüyoruz. Öte yandan yabancı dilde eğitim veren bazı kolej ve üniversitelerin başarısı büyük bir abartı ile reklâm ediliyor. Bu başarı yabancı dilde eğitim yapmalarından değil, seçme öğrenci almalarından ve okullardaki gelişmiş imkanlardan kaynaklanıyor. Diğer bir husus ta yabancı dilde eğitimin özentili, taklitçi, batı hayranı bireyler yetiştirdiği ve beyin göçünü tetiklediği ve dilimizin, kültürümüzün gelişmesini engellediği gerçeğidir” dedi.

 

PEDAGOJİK VE SOSYOLOJİK SAKINCALARI VAR

 

Yabancı dilde eğitimin zararlarının politik olarak ta, pedagojik olarak ta ele alınması gerektiğini kaydeden Avcı, “ Bu konuda hükümet akadimesyenler, MEB uzmanları, dilbilimciler, pedagoglar, STK’lar ve aynı zamanda çocukların bir araya geldiği çalıştaylar düzenlenmelidir. Çünkü bu eğitim sorununun sadece siyasal değil, pedagojik, sosyal -psikolojik olmak üzere birçok boyutu da vardır. Eğitimde yabancı dilin kullanılmasının olumsuz pedagojik sonuçları dışında birçok sosyal, siyasal, psikolojik hatta iktisadi sorun doğurduğu da bir vakadır. Çocuklar birden bire yabancı bir dilde eğitimle karşılaşınca birçok travmatik durum oluşuyor. Dil bir iletişim aracı olmanın yanında aynı zamanda akademik gelişimde önemli bir araçtır.  Dil ile bilim ve eğitim arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Eğitim dili insanın kimlik kazanmasında, kültürel değerleri içselleştirmesinde, düşünsel yaratıcılığında önemli bir işleve sahiptir” diye konuştu.

 

OSMANLICA ZORUNLU DERS OLMALI!

 

Gürkan Avcı, “Osmanlıca, kesinlikle zorunlu ders olmalıdır. Eğitim sistemimizin kapılarını tarihine açmak gerekiyor. Bu eğitimimizi en az çağdaş ve demokratik dünyayla bütünleştirmek kadar önemlidir” dedi.

 

Osmanlıcanın, ilköğretim sıralarından itibaren zorunlu ders olmasının, eğitim sisteminin zaruri bir ihtiyacı ve milletin öz vicdanının gereği olduğunu söyleyen, Avcı, “Çocuk ve gençlerimizin, hâsılı milletimizin tarihiyle ve ecdadıyla arasındaki duvarı yıkacak yegâne reform, Osmanlıcanın zorunlu ders olarak okutulmasıdır. Türk eğitim sisteminin yaygın, derin ve tarihi sorunlarla karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Kadim medeniyetinin ve şanlı tarihinin bin yıllık birikimine ulaşmak, Yeni ve Büyük Türkiye'nin eğitim hedeflerinden birisi olmalıdır” dedi.

 

Türklerin, İslâm harflerine dayalı geliştirmiş oldukları 36 harfli Osmanlıcayı bir ‘Medeniyet Lisanı' haline getirdiklerini ve gerek telaffuz gerekse şekil itirabiyle zirveye ulaştırdıklarını söyleyen Gürkan Avcı, “Osmanlıcayı bilmeyen bir nesil ile tarihimizden uzaklaştırılır iken, aslında ana dilimizden de bir hayli uzaklaştırılmışız. Türk edebiyatına milyonlarca eser kazandıran, milyonlarca arşiv belgesinin oluşturulduğu tarihî bir yazı dili olan Osmanlıca, dilimizin incelik ve zenginliği, sanatımızın ve sanatçılarımızın estetik zirvesini, milletimizin duyuş ve düşünüş keyfiyetini, yaklaşık bin yıllık siyasî, sosyal, ekonomik, askerî ve kültürel tarihini okuma, anlama ve tarihinden ders alarak geleceğe o büyük vizyondan bakma imkânı sağlayacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

Bu haber 1207 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

FİKİR-DİL

"TÜRK SİNEMASI VE ARTİSTLERİ" KİTABI ÇIKTI

Yazar Koral BORA tarafından kaleme alınan "Çocukluğumun Türk Sineması ve Artistleri" kitabı yayımlandı.

"ARATOS FELSEFE YAZILARI" KİTABI YAYIMLANDI

Aratos Dergisi yeni kitaplar yayınlayarak yoluna devam ediyor.
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi