anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 80  
»Bugün 574  
»Toplam 14335820  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.191.81.46
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

DAMIZLIK HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Sadık GÜLTEKİN

10 Nisan 2012, 19:58

Sadık GÜLTEKİN

DAMIZLIK HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliği olarak; yeni bir yazı dizisi ile damızlık hayvan yetiştirme konusunda üreticilerimize faydalı olmak istiyoruz. Konuyla ilgili yazımızı üç bölüm halinde yayımlayacağız. Birinci bölümde DAMIZLIK HAYVAN NE DEMEKTİR? ile ilgili bilgiler, ikinci bölümde suni döllenme öncesinde KIZGINLIK NEDİR?, 3. bölümde ise DÖLLENME-GEBELİK-DOĞUM konularını işleyeceğiz.

BÖLÜM-1

DAMIZLIK HAYVAN NE DEMEKTİR?

Yetiştirildiği ülkede veya yörede ırkına veya tipine özgü özellikleri gösteren yüksek verimli, hastalıklardan ari, damızlık veya saf ırk belgesi bulunan hayvan demektir. Yani boğanın ana ve babasına ait özelliklerini taşıyan genlerini, vücut yapısı gelişme özelliklerini, hastalıklara karşı dayanıklılığı, meme yapısı, süt verimi gibi özelliklerini yavrusuna aktarması sağlanmış hayvanlardır. Bu yüzden tohumlamada kullanılacak boğanın seçimi çok önemlidir. Çünkü bu özellikleri spermanın içinde saklıdır ve yavrularına aktarır.

TOHUM (SPERMA) NEDİR?

Tohum, erkek dölerme yollarının ürünü bir sıvıdır. İçinde (tohum cisimcikleri) ile bunların beslenmesine, yaşamasına yardımcı olan tohum sıvısından ibarettir.

Bir erkek hayvanın bir defada verdiği tohum (sperma) miktarı hayvanların cinsine göre değiştiği gibi şahıstan şahısa da değişir. Boğalar ortalama 4 santimetreküp sperma verirler. Spermanın içinde milyarlarca (tohum cisimciği) vardır. Bu cisimcikler başlı kuyruklu, ancak mikroskopla görülebilecek derecede küçük canlılardır. Kuyruklarının hareketi ile tohum sıvısı içinde ve dişi dölerme yolları içinde ilerlerler. Yumurtalıktan çıkmış yumurtaya tesadüf ederlerse içlerinden yalnız birisi yumurtayı delerek içine girer ve onunla birleşerek döllerse gebelik şekillenir.

İYİ BİR TOHUM NASIL OLMALIDIR?

İyi bir tohum, yani gebe bırakma kabiliyetinde olan tohumda tohum cisimciklerinin sayısı fazla olmalı, cisimciklerin ileri doğru hareketleri çok, süratli olmalı, az hareketli veya hareketsiz olmamalıdır.

Suni tohumlamada alınan her tohum evvela muayene edilir, tohumlama kabiliyetinde olup olmadığı anlaşılır ve ancak ondan sonra kullanılır.

SUNİ TOHUMLAMA 

Uygun tohumlama zamanında olduğu belirlenen dişi hayvanların genital kanallarına spermaların hijyenik koşullarda nakledilmesidir. Yani tohumun (spermanın) dişinin dölenme yollarının en uygun yerine aletle bırakılması işine (suni tohumlama) denilmektedir.

Suni tohumlamanın ülkemizdeki uygulanması 1926 yılına kadar giden bir geçmişi vardır. İneklere uygulanmıştır. İneklerde 1949'da başlanmıştır.

SUNİ TOHUMLAMANININ FAYDALARI NELERDİR?

1- İyi özelliklere sahip erkek hayvanlardan çok sayıda yavru elde edilerek çalışılan bölgedeki hayvanları kısa bir zamanda ıslah eder. Erkek damızlık sayısını azaltır, tasarruf sağlar.Suni tohumlama ile  bir boğadan veya koçtan yılda binlerce inek veya koyunu gebe bırakmak mümkündür.

SUNİ TOHUMLAMANIN ZARARI VAR MIDIR?

Usulüne uygun olarak yapılmayan en basit bir hareket bile zararlı olabilir. Suni tohumlamada her şeyden önce dikkat ve maharet isteyen bir iştir. Dikkatsiz yapılan tohumlamalar ile hayvanlar yaralanabilir.

SUNİ TOHUMLAMA İLE TABİİ AŞIMLAR ARASINDA GEBELİK SONUCU BAKIMINDAN FARK VAR MIDIR?

YOKTUR. Her ikisinde de aynı sonuç alınır. Yeter ki dişi hayvanlar hastalıksız ve zamanında tohumlanmış olsun. Bazı hallerde suni tohumlamadan daha iyi sonuç alınabilir. Özellikle dölerme yollarının yapılış kusurları sonucu tohumun ilerlemesine bir engel varsa, bu engel suni tohumlama ile kolayca aşılabileceğinden hayvan gebe kalabilir. Fakat buna rağmen suni tohumlamayı her türlü kısırlığı giderici bir çare olarak kabul etmemek gerekir.

                       (Birinci Bölüm Sonu-Devamı Var)

Bu haber 2629 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Günlük hayatın bir parçası, ölçü birimleri13 Kas?m 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir