anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 19  
»Bugün 1085  
»Toplam 14032768  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.221.146.223
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

Mersin ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği

Sadık GÜLTEKİN

01 Mart 2012, 18:11

Sadık GÜLTEKİN

Değerli Sedir Dergisi okuyucuları,

 

Derginimizde yazacağım ilkyazıma tüm okuyuculara selam ederek başlamak istiyorum. Bana bu konuda yardımcı olan Çınar beye teşekkür ederim.

 

Anamur 1968 doğumluyum, ilk orta ve lise tahsilimi Anamur’da tamamlayıp 1987 yılında üniversite tahsilim için memleketimden ayrılıp Ankara’ya veteriner fakültesine gittim. Her genç gibi ideallerim doğrultusunda hayatımı yaşamak ve vatana millete hayırlı olmak için çabaladım.

 

14 yıl gıda sektöründe üst düzey yöneticilik yaptım ve şuan siz hemşerilerime hizmet için Mersin ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde çalışmaktayım.

 

Birliğimiz hayvan yetiştiricilerinin kurduğu bir sivil toplum örgütüdür , amacı  ülkede üstün , kaliteli hayvan  varlığı oluşturmak için hayvan kayıtlarını tutarak ıslah çalışmasını amaçlamaktadır.

 

Yani kısaca hayvan kayıtlarının tutulması, üyelerin eğitimi, ürünlerin değerlendirilmesinde yardımcı olunmaktadır.

 
KİMLER ÜYE OLABİLİR?

 

Ana sözleşme hükümlerini kabul eden, aynı il hudutları içerisinde bulunan aynı ırktan en az 5 baş sağmal hayvana sahip yetiştiriciler üye olabilir.


NEDEN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ:

 

Ülkemiz, hayvansal üretimi artan talebi karşılayacak şekilde artıramadığından ithalatçı ülke haline gelmiştir.

 

Hayvansal üretimin artırılmasının başlıca yolu ıslahtır. Islah yapabilmenin koşulu da soy kütüğü kayıtlarının tutulmasıdır.

 

Soy kütüğü ve diğer damızlık çalışmalarının sürekli ve belirli bir sistemde yürütülmesinde başarının anahtarı, yetiştiricileri işin içine çekmek ve onlara sorumluluk yüklemek, sorunları ve çözümlerini sahiplenmelerini sağlamaktır. Bunun da gerçekleşmesinin bilinen en iyi yolu, yetiştiriciler tarafından kurulan ve yönetim Yetiştirici Birlikleridir.

 

Yetiştirici birlikleri üyelerinin 2 yaş üstü ineklerine aynı yıl içinde 1 tohum uygulanması ve kayıtlarının sisteme işlenmesiyle yıl sonunda  anaç  desteklemesine hak kazanırlar her ay satılan sütlerin faturaları birliklere verilirse 3 aylık dönemde kaydedilen faturalı sütlerin desteklemesi birlikler aracılığı ile üreticiye ödenir, tohumlamadan doğan buzağılar dişi ise brucella ve şap aşıları  yapıldıktan sonra destek almaya hak kazanır, erkekler siteme kayıtları yapılınca destekleme hakkını elde eder.

 

BİRLİK ÜYELİĞİNİN YARARLARI;

 

a – Pazarlama; Birlik üyesi olan üreticilerin;  Damızlık fazlası sığırları normal piyasa fiyatlarının üzerinden kolayca pazarlanabilir.  Kayıtlı hayvanlara verilen desteklerden faydalanılır. Üye olamayan üreticiler hayvanlarını sadece komşularına ve yöresel pazarlarda zor satabilirlerken, birlik üyeleri ise il içi ve il dışı daha kolay satış yapabilirler. Üretilen hayvansal ürünlerin pazarlanması.

 

b- Suni Tohumlama;  Tohumlama hizmetini zamanında alır. Böylece döl tutmama sorununu en aza indirir. En kaliteli boğaların spermalarını uygun fiyata temin eder.  Damızlık özelliklerine sahip yavrular elde eder.

 

c- Sağlık Hizmeti;  Koruyucu hekimlik hizmetine kavuşur.

 

d- Girdi Temini; Her türlü girdi ihtiyacını (hayvan, ekipman, yem, ilaç vb.) daha ucuz ve kaliteli olarak temin eder.

 

e- Eğitim;  Yetiştiricilikle ilgili bilgi eksiklikleri giderilir. İhtiyaç duyduğu konularda bilgiye kolayca ve kısa sürede sahip olur.  Yeni teknoloji ve bilgiye zamanında ulaşır.

 

f- Üretim;  Dengeli beslenme sağlanır. Sürüsünü daha iyi idare etme şansına sahip olur. Üretimde belirli bir artış sağlar.  İşletmede pratik olarak iş planı yapma imkaânına sahip olunur. Gelir ve gider hesabını kolayca yapabilir. Dolayısıyla kar ve zarar durumunu her an görme imkânına kavuşur.

 

g- Haberleşme;  Hayvancılıkla ilgili haberlere görsel ve yazılı basında kolayca ulaşabilir.

 

h-Sosyal dayanışma;  Üyelerin en önemli kazançlarındandır. Bir araya gelerek güçlerini ve imkânlarını artırırlar. Kurumlar karşısında kimlik ve güç kazanırlar. Yetiştirdikleri hayvanları yarışmalarda sergileyerek, meslektaşları arasında prestij kazanırlar.  

 

       ÜYELİK İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

1.   2 Fotoğraf  

2.   İkametgâh Belgesi 

3.   Nüfus Cüzdanının Fotokopisi (T.C.Kimlikli)  

4.   Dilekçe, Aidat ödendi makbuzu

5.   Çiftçi Belgesi (İçinde Bulunulan Yıla Ait Hayvanlar yazılı olacak- Ziraat Odasından) 

6.   İşletme Tescil Belgesi (İl veya İlçe Müdürlüğünden alınacak)  

7.   T.C.Ziraat Bankası Vadesiz Hesap Numarası   

8.   Taahhütname  

9.   Üyelik Formu

10. Hayvan ve İşletme Tespit Tutanağı

Bu haber 3391 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir