anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 28  
»Bugün 542  
»Toplam 14032225  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 13.59.136.170
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

YETERİNCE DİKKATLİ MİSİNİZ?

Semahat CAN

19 Nisan 2013, 18:47

Semahat CAN

                       YETERİNCE DİKKATLİ MİSİNİZ?

 

Dikkat, bir konu ya da bir nesne üzerinde beynin belli bir süre odaklanabilmesi olarak tanımlanır. Dikkat süresi, kişiden kişiye değişebilmektedir.

 

Dikkat dağılması ise herhangi bir konuya çalışırken, bir konuyu dinlerken ya da herhangi bir işle meşgul olurken beynin, ilgilenilen konudan uzaklaşmasıdır. İnsan beyni aynı anda iki şeyi düşünüp yapamaz. Örneğin hem ders çalışıp, hem de hayal kuramaz. Bu durumda öğrenci kendisini asıl odaklanması gereken konu yerine, hayal kurarken bulabilir, aslında ders çalışırken her öğrencinin dikkati dağılabilir, önemli olan bunun sıklığı ve süresidir.

 

Dikkat dağınıklığını en aza indirebilmek için öğrencilerimiz bizlerin yönlendirmesiyle neler yapabilirler?

 

Dikkatinizi arttırmayı başarabilirsiniz, öncelikle kendinizi keşfedin, kişilik özelliklerinizi tanımlayın. Kendinizden beklentilerinizi yani hedeflerinizi belirleyin, hedefinizin gerçekçi ve ulaşılabilir olması önemlidir. Hedefinize odaklanın, hedefinize ulaşabileceğinize inanın ve vazgeçmeyin. Bunun için azimli, sabırlı ve kararlı olmak gerekir.

 

Beynin belirli bir odaklanma süresi vardır. Bu süre, okuyan kişiye ve okunan konuya göre değişir. İyi bir okuyucu, kendi dikkat süresini tanır ve çalışma saatlerini ona göre düzenler. Bunun için ortalama süre planlaması 40 dk ders + 10 dk tekrar + 10 dk dinlenme şeklinde tavsiye edilir.

 

Kitap okumak, bazı oyunlar oynamak dikkatinizi geliştirebilir. Örneğin: Satranç, Memory(çiftini bul), puzzle(yap-boz), gizlenen sözcükleri bulma, labirent vb.

 

Ters el alıştırması yapmak da dikkati geliştirir, sağ eliniz yerine biraz da sol elinizi kullanmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın. Kalemi ters elinizle tutun. Yemek yerken kaşık ve çatalı ters elle tutabilirsiniz. Sonuç olarak, rutin alışkanlıklarınızı kırar ve beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.

 

Düşüncelerin odaklanabilmesi alıştırması da dikkatimi arttıran bir çalışma olabilir. Örneğin, derse, günlük hayatımıza konsantre olmanızı engelleyen düşünceleri belirleyin. Eğer birden fazlaysa her biri için ayrı ayrı olmak üzere onları düşünmek için özel zamanlar ve özel bir yer(hiç oturmadığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer olsun) belirleyin. Bu alıştırmanın amacı, birçoğumuz "Elimde değil, düşünmeden edemiyorum." Derken buna inanmış oluruz, yani beynimizin aynı kalbimiz, midemiz, bağırsaklarımız gibi çalıştığını ve denetlenemez olduğunu sanırız. Böyle düşündüğümüzde olur olmaz zamanlarda elimizde olmadan, istemeden kendimizi başka başka konuları düşünürken bulabiliriz, oysa hiç de öyle değildir, çünkü beynimizin kontrolü bizim elimizdedir.

 

Bütün uğraşlara ve denemelere karşın dikkatinizi yine de istenilen konu üzerine yoğunlaştıramıyorsanız ve amaca ulaşamıyorsanız, aşağıdaki önerileri uygulamaya çalışmak yararlı olabilir:

 

1. Çalışma sırasında kendinizi çok dikkat isteyen bir ortam içinde (örneğin, sınıfta ders dinlerken) düşünebilirsiniz.

 

2.Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olun.

 

3. Öğreneceğiniz konuyu anlamlı küçük parçalara ayırarak çalışmayı deneyebilirsiniz. Böylece bir küçük çalışma parçasını öğrendikçe, bu onda başarı duygusu uyandıracak ve dikkatinin daha kolayca toplamasını sağlayacaktır.

 

Öğrenci çalışmaya karar verdikten sonra onun için en önemli etken “DİKKATİNİ TOPLAYABİLMEK”tir. Çünkü dikkati toplamadan öğrenme gerçekleşmez.

 

Semahat CAN

Bu haber 1985 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir