anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 21  
»Bugün 637  
»Toplam 14032320  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.220.160.216
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

İYİ KONUŞMACI OLMA-2

Mehmet TUNGA

15 Ocak 2015, 10:54

Mehmet TUNGA

             İYİ KONUŞMACI OLMA DERSLERİ-2

(Konuşma Yapmadan Önce Yapılması Gerekenler ve Konuşmaya Başlamanın İncelikleri)

 

        Konuşmanızın dinlenmesini istiyorsanız. Sizi dinleyen insanlardan da bahsediniz.” DİSRAELİ

        Konuşma yapmadan önce kendinizi konuşmaya hazırlamak için uygulamanız gereken bir takım kurallar vardır. Bu kurallara uygulayarak kendinizi hazır hissedebilirsiniz. Bir konuşma yapmadan önce hazır olduğunu hissetmek ise konuşmanızın etkili olmasını sağlar.  “İyi bir konuşmayı bunları yapmadan da yaparım.” gibi bir düşünce büyük bir hata olur. Sonuç olarak kendinizi hazırlamak aslında bu konuşmayı başarmaktır. Konuşmaya geçmeden önce hem kurallarını öğrenmeli, hemde hazırlığımızı yapmalıyız.

 

        1-Bedensel prova yapın.

        Bir aynanın karşısına geçip jest ve mimik hareketleri yapınız. Sesli bir şekilde konuşunuz, jest ve mimikleriniz ile konuşma hızı ve ses tonunuzun uyumlu olup olmadığına bakınız. Tespit ettiğiniz uyumsuzlukları gidermeye gayret ediniz. Unutmayın en güzel kusur düzeltme şekli kendi kusurunuzu kendinizin düzeltmesidir.

 

        2-Zihinsel prova yapın.

        Loş bir ışıkta yatağınıza uzanın ve gözlerinizi kapayın, yapacağınız konuşmayı baştan sona kadar hayal ediniz. Başarılı bir konuşmanın ardından elde edeceğiniz mutluluk anlarınızı düşününüz.Yine bir çok insanın sizin imkanlarınıza sahip olmadığını kendi kendinize hatırlatınız.Çünkü bir grubun karşısına çıkarak konuşabilmek herkese verilmiş bir imkan değildir.

 

        3-Pozitif olun.

        Konuşma yapacağınız tarihten günlerce önceden kendinizi strese sokmayınız. Yapacağınız konuşma ve hayatınızla ilgili olarak olumlamalar yapınız. Ya başarısız olursam, ya herkes bana gülerse gibi zihinsel yorumlamalar yapmayınız. Yaşanmamış bir talihsizlik için önceden strese girmenize zaten gerekte yoktur. Başarılı bir sunum yapacağınızı düşününüz ve kendinizi başarıya konsantre ediniz.Unutmayın pozitif hayaller sizi pozitif sonuçlara götürür.

 

        4-Konuşmayı yapacağınız salona önceden gelin.

        Konuşma yapacağınız salona dinleyiciler ile birlikte veya dinleyicilerden sonra gelmeyiniz. Salonu, ses sistemini, oturma düzenini, slayt cihazını mutlaka önceden geliniz ve görünüz. Gerekirse kısa bir konuşma denemesi bile yapınız. Konuşma günü mutlaka salona seyircilerden yarım saat önce geliniz. Zaten daha önce salonla tanıştığınız için zaten yabancılık çekmeyeceksiniz.

 

        5-Kısaca kendinizi tanıtın.

        Özellikle biyografinizden bahsediniz. Adınızı ve soyadınızı ve mezun olduğunuz okul veya okulları aldığınız eğitimleri söyleyiniz. Çünkü dinleyiciler sizin kim olduğunuzu, hangi eğitimleri aldığınızı kendilerinden farklı olarak  ne bildiğinizi merak ederler.

 

        6-Neden konuşmak zorunda olduğunuzdan bahsedin.

        Aslında amatör olduğunuzu, dinleyicilerin sizden daha çok şey bildiğini ancak size konuşmak için görev verildiğinden bahsediniz. Eğer ben profesyonelim konuyu sizden iyi bilirim hissi verirseniz dinleyicilerin arasında bazı kimseler sizi kendilerine rakip olarak görebilir ve sorularla eleştirilerle sizin profesyonel olmadığınızı ispat etme yoluna gidebilirler. Bu durum ise sizin konuşma motivasyonunuzu bozar ve sizi başarısız kılar.

 

        7-Dinleyiciler ile ortak noktalarınızı önceden belirleyin ve konuşmaya başlarken ortak noktalarınızı vurgulayın ve seyircilerin sizi kendilerinden biri olarak kabullenmesini sağlayın.

        Örnek; Sağlık çalışanlarına bir konuşma yapıyorsanız, hastanede gördüğünüz yakın ilgi ve alakadan sağlık çalışanların öneminden,onlara duyduğunuz saygıdan bahsedebilirsiniz. Yakınlarınızdan da sağlık çalışanları olanlar olduğunu ve bu meslek grubu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Dinleyiciler bu bağlantıdan dolayı sizi ve söylediklerinizi ve sizi daha çabuk kabullenecek ve bizden biri yabancı değil duygusuna kapılacaklardır.

 

        8-Daha önceden tanışıyormuş havasında olun.

        Dinleyici grubu hakkında önceden genel bilgiler edininiz. Konuşmaya başlarken dinleyici grubu hakkında önceden öğrendiğiniz genel bilgileri sözlerinizin arasına sıkıştırınız. Bu samimi bir davranış olacak ve bu pozitif haliniz dinleyicilerin gözünden kaçmayacaktır.

 

        9-Konuşmaya coşku veren birkaç sözle başlayın.

        Konuşmaya nasıl başlarsanız öyle devam eder ve öyle tamamlarsınız. İlk imajı verebilmek için tek bir şansınız vardır.İkinci bir şansınız yoktur.Bu nedenle konu ile ilgili olan ve düşünce fatihleri tarafından söylenmiş coşku verici birkaç söz ile konuşmanıza başlamanız sizin motivasyon ve performansınızı kesinlikle üst düzeye çıkaracaktır.Ayrıca dinleyicilerin de ilgisini doğrudan size ve konuya çekecektir.

 

        10-Konuşmanızın konusundan ve konuşmanızın ne kadar süreceğinden bahsedin.

        Dinleyiciler ne konuşulacağını ve bu konuşmadan ne kadar kazançlı çıkacaklarını ve konuşmanın ne kadar süreceğini merak ederler. Konuşmaya başlamadan önce bu merakı gidermeniz gerekecektir.

 

        Üçüncü derste birlikte öğrenmek dileğiyle hoşça kalın.

 

 

Mehmet TUNGA

Maarif Müfettişi

mehmettunga_burdur@hotmail.com

Bu haber 1937 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir